Dla 8 osób
Przygotowanie: 95 minut
Keks żytni z morelami - składniki:
100 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
10 g masła
2 duże jajka
100 g cukru
4 łyżki mleka
200 g suszonych moreli
jabłko
50 g wyłuskanych pistacji
2 czubate łyżeczki cynamonu
tłuszcz do formy
Keks żytni z morelami - przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy oba rodzaje mąki. Wsypujemy proszek do pieczenia, sól, dodajemy posiekane masło, jajka i cukier. Wszystko ucieramy z mlekiem na niezbyt gęstą masę. Dodajemy pokrojone na kawałki suszone morele i pokrojone w małą kostkę obrane i oczyszczone jabłko oraz pistacje. Wsypujemy cynamon, mieszamy. Keksówkę smarujemy tłuszczem, nakładamy ciasto. Pieczemy 70-75 minut w temp. 180 st.