Dla 10 osób
Przygotowanie: 65 minut

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową - składniki: 

100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
100 g masła
6 jajek
200 g cukru
130 g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do pierników
tłuszcz i bułka tarta do formy
150 g konfitury malinowej

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową - przygotowanie:

Czekoladę połamaną na kawałki razem z masłem rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, odstawiamy, studzimy. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, mieszamy. Wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z ciastem. Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy, pieczemy 30-35 minut w temp. 200 st. Wyjmujemy z formy, przekrawamy wzdłuż, smarujemy konfiturą malinową, dociskamy i odstawiamy na godzinę.