Dla 8 osób
Przygotowanie: 100 minut

Jagnięcina ze śliwkami i pomidorami - składniki:

1,3 kg udźca jagnięcego
30 ml czystej wódki
łyżka suszonego majeranku
łyżeczka mielonego białego pieprzu
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka suszonego rozmarynu
125 ml wytrawnego białego wina
400 g mrożonych węgierek
3-4 pomidory, np. koktajlowe
sól

Jagnięcina ze śliwkami i pomidorami - przygotowanie:

Jagnięcinę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Nacieramy
solą, skrapiamy wódką, wiążemy nicią kuchenną, odstawiamy na noc. Majeranek mieszamy z białym pieprzem, tymiankiem, kolendrą i rozmarynem, mieszanką ziołową nacieramy mięso. Odstawiamy na ok. 2 godziny. Układamy w formie, skrapiamy białym winem, naokoło układamy nie do końca rozmrożone śliwki węgierki i umyte pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy ok. 90 minut, co kwadrans polewając winem i wydzielającym się sosem.