Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut plus moczenie i marynowanie śledzi
Tatar ze śledzia z porem i imbirem – składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 1/2 pora (małego)
- czubata łyżka startego imbiru
- łyżeczka wasabi
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1,5 łyżki sosu teriyaki
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru
Jak zrobić tatar ze śledzia z porem i imbirem:
1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie minimum 3 godziny, przynajmniej raz ją wymieniając. Osączamy je na sicie.
2. Umytego pora przecinamy na pół i kroimy w bardzo drobną kostkę.
3. W miseczce łączymy świeżo starty imbir, wasabi, sos sojowy, sok z limonki i teriyaki. Rozcieramy składniki i ewentualnie lekko dosładzamy.
4. Śledzie kroimy w drobną kostkę, dodajemy por i zalewamy całość sosem. Mieszamy delikatnie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
5. Podajemy na zimno z ciemnym ziarnistym pieczywem. W lodówce wytrzymają 5-6 dni.