Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut plus moczenie i marynowanie śledzi

Tatar ze śledzia z porem i imbirem – składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • 1/2 pora (małego)
  • czubata łyżka startego imbiru
  • łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1,5 łyżki sosu teriyaki
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru

Jak zrobić tatar ze śledzia z porem i imbirem:

1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie minimum 3 godziny, przynajmniej raz ją wymieniając. Osączamy je na sicie.

2. Umytego pora przecinamy na pół i kroimy w bardzo drobną kostkę.

3. W miseczce łączymy świeżo starty imbir, wasabi, sos sojowy, sok z limonki i teriyaki. Rozcieramy składniki i ewentualnie lekko dosładzamy.

4. Śledzie kroimy w drobną kostkę, dodajemy por i zalewamy całość sosem. Mieszamy delikatnie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

5. Podajemy na zimno z ciemnym ziarnistym pieczywem. W lodówce wytrzymają 5-6 dni.