Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 minut lub 12 godzin

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem - składniki: 

4 marchewki
2 pietruszki
mały seler
sól
3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
100 g mrożonego zielonego groszku
jabłko
cebula
4 jajka ugotowane na twardo
60 g białej fasoli z puszki (opcjonalnie)
100 ml majonezu
100 ml jogurtu naturalnego lub gęstej kwaśnej śmietany
łyżeczka musztardy dijon
pieprz
sok z cytryny

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem - przygotowanie:

Marchew, pietruszki, seler i ziemniaki dokładnie myjemy (bez obierania). Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy, aż będą prawie miękkie. Studzimy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Groszek krótko blanszujemy i przelewamy zimną wodą, by zachował ładny zielony kolor. Ogórki i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem – będzie łagodniejsza, odsączamy z wody. Jajka obieramy ze skorupek, siekamy. Warzywa mieszamy, dodając odsączoną fasolkę z puszki (opcjonalnie). Łączymy składniki sosu, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, polewamy sałatkę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 60 minut lub noc w chłodne miejsce, aby smaki się połączyły.