Składniki na słoik ok. 400 ml
Przygotowanie: ok. 40 minut
Oczekiwanie: 4 godz.

 Śledzie w marynacie musztardowo-korzennej - składniki

5 płatów śledziowych
około 400 ml mleka
ziarno kardamonu
łyżeczka pieprzu w ziarnach
2 goździki
250 ml oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
czubata łyżka musztardy francuskiej
łyżka miodu
łyżeczka octu

Śledzie w marynacie musztardowo-korzennej - przygotowanie

Śledzie zalewamy mlekiem i moczymy około 4 godzin.

Ziarno kardamonu rozgniatamy, wyjmujemy z jego wnętrza małe ziarenka i wsypujemy je?do moździerza. Dosypujemy ziarenka pieprzu, goździki i ucieramy na proszek.

Olej?przelewamy do rondelka, dodajemy utarte przyprawy oraz cynamon i podgrzewamy na malutkim ogniu 5-7 minut, pilnując, by olej się nie zagotował. Dzięki podgrzewaniu olej nabierze znacznie mocniejszego aromatu.

Śledzie dokładnie opłukujemy i osączamy na sicie. Kroimy w paski szerokości około 1 cm.

W miseczce łączymy musztardę, miód i ocet na gładką pastę. Powoli dolewamy ostudzony olej, mieszając. Powstanie nam gęsty sos, którym zalewamy śledzie. Dokładnie, choć delikatnie, mieszamy całość. Przekładamy do przygotowanego słoiczka i szczelnie zamykamy.

Wstawiamy do?lodówki i chłodzimy minimum 6 godzin. Z dnia na dzień śledzie będą smaczniejsze i delikatniejsze. W lodówce mogą stać nawet tydzień.

Przepis Mariety Mareckiej, autorki serii książek ABC Gotowania