Składniki na słoik ok. 400 ml
Przygotowanie: ok. 40 minut
Oczekiwanie: 4 godz.
Śledzie w marynacie musztardowo-korzennej - składniki
5 płatów śledziowych
około 400 ml mleka
ziarno kardamonu
łyżeczka pieprzu w ziarnach
2 goździki
250 ml oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
czubata łyżka musztardy francuskiej
łyżka miodu
łyżeczka octu
Śledzie w marynacie musztardowo-korzennej - przygotowanie
Śledzie zalewamy mlekiem i moczymy około 4 godzin.
Ziarno kardamonu rozgniatamy, wyjmujemy z jego wnętrza małe ziarenka i wsypujemy je?do moździerza. Dosypujemy ziarenka pieprzu, goździki i ucieramy na proszek.
Olej?przelewamy do rondelka, dodajemy utarte przyprawy oraz cynamon i podgrzewamy na malutkim ogniu 5-7 minut, pilnując, by olej się nie zagotował. Dzięki podgrzewaniu olej nabierze znacznie mocniejszego aromatu.
Śledzie dokładnie opłukujemy i osączamy na sicie. Kroimy w paski szerokości około 1 cm.
W miseczce łączymy musztardę, miód i ocet na gładką pastę. Powoli dolewamy ostudzony olej, mieszając. Powstanie nam gęsty sos, którym zalewamy śledzie. Dokładnie, choć delikatnie, mieszamy całość. Przekładamy do przygotowanego słoiczka i szczelnie zamykamy.
Wstawiamy do?lodówki i chłodzimy minimum 6 godzin. Z dnia na dzień śledzie będą smaczniejsze i delikatniejsze. W lodówce mogą stać nawet tydzień.
Przepis Mariety Mareckiej, autorki serii książek ABC Gotowania