Drożdżowe róże z masą makową Lucyny Ćwierczakiewiczowej - składniki

Dla 8 osób • przygotowanie: 75 minut

100 g masła
200 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
550 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
400 g masy makowej arakowej Lucyny Ćwierczakiewiczowej
jajko wymieszane z łyżką mleka do?posmarowania różyczek

Drożdżowe róże z masą makową Lucyny Ćwierczakiewiczowej - przygotowanie

Roztapiamy i studzimy masło. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, następnie dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany (w razie potrzeby można dosypać łyżkę mąki). Odstawiamy na 10 minut.

Pozostały cukier ucieramy z jajkami i solą. Gdy drożdże zaczną pracować, wlewamy je do jajek z cukrem i mieszamy, wsypując również po łyżce mąki. Wlewamy masło, mieszamy.

Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ponownie wyrabiamy ciasto i dzielimy na 12 części. Każdą dzielimy na 3 równe części i cieniutko wałkujemy 3 okrągłe placki. Każdy smarujemy cienko masą makową, zostawiając kilkumilimetrowe brzegi. Trzy placki nakładamy na siebie i układamy w papilotkach – utworzą różę. Przygotowujemy pozostałe róże i wkładamy do formy na babeczki. Odstawiamy, by jeszcze trochę podrosły. Jajko i mleko roztrzepujemy, smarujemy różyczki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 15-20 minut.