Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Risotto grzybiarzy - składniki

300 g mieszanych mrożonych leśnych grzybów
2 łyżki masła
łyżka oleju
2 ząbki czosnku
duża cebula
230 g ryżu
litr bulionu warzywnego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka posiekanej natki
sól, pieprz

Risotto grzybiarzy - przygotowanie


Grzyby rozmrażamy, osączamy, kroimy na małe kawałki. Na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wkładamy grzyby, smażymy na dużym ogniu, aż będą mocno przyrumienione i odparują. Zdejmujemy na talerz, trzymamy w cieple. Na tę samą patelnię kładziemy drugą łyżkę masła, czosnek pokrojony w plasterki oraz posiekaną cebulę. Szklimy, wsypujemy przepłukany i dobrze osączony ryż. Smażymy, mieszając, aż ziarna wchłoną masło. Zalewamy taką ilością bulionu warzywnego, aby sięgał ok. 5 mm ponad ryż. Dusimy mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dolewamy porcjami resztę bulionu i dalej gotujemy, mieszając, aż ryż stanie się miękki. Mieszamy z jogurtem. Na końcu dodajemy podsmażone grzyby i dusimy razem ok. 5 minut. Przed podaniem oprószamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką.