Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Tymbaliki jajeczne z grzybami - składniki

400 g mrożonych grzybów
3 łyżki masła
cebula
8 jajek
4 łyżki śmietanki kremówki
łyżka kaszy manny
łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
masło i bułka tarta do foremek

Tymbaliki jajeczne z grzybami - przygotowanie

Grzyby rozmrażamy, osączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy posiekaną cebulę i dość drobno pokrojone grzyby. Smażymy 10-12 minut, aż cebula się zeszkli. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka wybijamy do miski, roztrzepujemy, łączymy z kremówką i 2-3 minuty ubijamy razem.
Posypujemy kaszą manną, mieszamy. Dodajemy posiekany rozmaryn, suszony tymianek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszamy. Foremki do tymbalików smarujemy masłem, oprószamy tartą bułką. Do każdej kokilki nakładamy trochę podsmażonych grzybów z cebulą, zalewamy jajkami ze śmietaną. Kokilki ustawiamy w dużej blasze, nalewamy tyle wrzątku, by sięgał do połowy kokilek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., zapiekamy 30-35 minut (aż masa jajeczna się zetnie). Lekko studzimy, wyjmujemy. Zamiast leśnych grzybów możemy użyć pieczarek.