Na 12 sztuk
Przygotowanie: 55 minut

Muffinki grzybowe - składniki

150 g mrożonych leśnych grzybów
50 g pieczarek
4-5 łyżek oleju
cebula
2 ząbki czosnku
słodka mielona papryka
suszony rozmaryn
suszony koperek
sól, pieprz
CIASTO:
250 g mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g startego parmezanu
jajko
4-5 łyżek stopionego masła
250 g jogurtu naturalnego

Muffinki grzybowe - przygotowanie

Grzyby leśne rozmrażamy, osączamy, grubo siekamy. Pieczarki czyścimy, grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy oba rodzaje grzybów, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, na niewielkim ogniu smażymy razem, mieszając, aż grzyby zmiękną. Przyprawiamy do smaku słodką papryką, suszonym rozmarynem, suszonym koperkiem, a także solą i pieprzem. Odstawiamy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. W drugiej misce rozmącamy jajko, mieszamy z ostudzonym stopionym masłem i jogurtem naturalnym. Do mieszanki płynnej dodajemy ostudzone grzyby. Mieszankę z grzybami dodajemy do mieszanki sypkiej, mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły. Nakładamy ciasto łyżką do silikonowych foremek muffinowych do 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st., pieczemy ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy 5 minut w foremkach, po czym wyjmujemy i studzimy.