Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Krokiety z grzybami - składniki


CIASTO:
130 g mąki
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
2 jajka
125 ml mleka
szczypta soli
olej do smażenia
FARSZ:
400 g mrożonych grzybów
3 duże cebule
80 g masła
2 ząbki czosnku
2 jajka i tarta bułka do panierowania
natka do posypania
pieprz

Krokiety z grzybami - przygotowanie


Mieszamy składniki na ciasto i smażymy na oleju cienkie naleśniki. Odstawiamy.
Farsz: grzyby rozmrażamy, mielemy w maszynce z grubym sitkiem. Cebule obieramy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę, szklimy. Dodajemy grzyby, przesmażamy razem ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Na każdy naleśnik kładziemy porcję farszu, składamy w koperty. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej, obsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.