Dla 5 osób
Przygotowanie: 50 minut

Razowe pierogi z grzybami - składniki

FARSZ:
350 g mrożonych grzybów
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki tartej bułki
łyżeczka świeżego tymianku
sól. pieprz
CIASTO:
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
35 g mąki pszennej typ 500
jajko
szczypta soli
80 g masła do odsmażenia

Razowe pierogi z grzybami - przygotowanie


Grzyby rozmrażamy, osączamy z wody, kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy grzyby. Smażymy, mieszając, aż zmiękną (ok. 20 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy tymiankiem i tartą bułką, mieszamy i odstawiamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodając tyle gorącej wody, by było elastyczne. Wałkujemy na grubość nieco większą niż w pierogach z jasnej mąki. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz, bardzo dokładnie zlepiamy (ciasto z mąki pełnoziarnistej jest mniej lepkie, niż z białej). Wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy na maleńkim ogniu 4-5 minut od wypłynięcia. Osączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy pierogi i obsmażamy na jasnozłoty kolor.