Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Zupa z owoców leśnych - składniki


650 g mrożonych mieszanych owoców leśnych (jagody, maliny, żurawiny, borówki)
100 g rodzynek
60 g cukru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sok wyciśnięty z cytryny
200 ml śmietanki kremówki
świeży tymianek

Zupa z owoców leśnych - przygotowanie


Zamrożone owoce oraz rodzynki wrzucamy do garnka z litrem wrzątku, gotujemy 10 minut. Odcedzamy, przecieramy przez bardzo gęste sito. Do płynu dodajemy cukier, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlewamy do wrzącej zupy, gotujemy razem na niewielkim ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem do każdej porcji dodajemy trochę śmietanki. Oprószamy odrobiną świeżego tymianku.