Piernik z suszonymi owocami - składniki

Dla 10 osób • Przygotowanie: 2 godziny

125 g masła
2 jajka
120 g drobnego cukru
250 ml płynnego miodu
50 ml mocnej kawy (świeżo zaparzonej)  
280 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki mieszanych przypraw: cynamonu, imbiru w proszku, tłuczonych goździków, przyprawy do?piernika
100 g suszonych śliwek 
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych wiśni
masło i tarta bułka do formy
mały słoik powideł śliwkowych

Piernik z suszonymi owocami - przygotowanie

Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy do nich miód, masło i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy. Wsypujemy do?masy miodowej, mieszamy. Suszone śliwki kroimy na kawałki, orzechy siekamy i razem z suszonymi wiśniami dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto. Pieczemy 90 minut w 180°C (w połowie przykrywamy folią aluminiową). Studzimy. Kroimy na trzy części i przekładamy powidłami.