Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Galaretka z żurawin i borówek - składniki 


500 g mrożonych żurawin
500 g mrożonych borówek 
400 g cukru
płatki migdałowe i mak do dekoracji

Galaretka z żurawin i borówek - przygotowanie


Do garnka wlewamy ok. 400 ml wody, wkładamy lekko rozmrożone żurawiny i borówki. Gotujemy ok. 15 minut. Podczas gotowania rozgniatamy owoce drewnianą łyżką o ścianki garnka. Gdy owoce się rozgotują, wlewamy wszystko na sitko wyłożone rzadką lnianą ściereczką, wstawione do szerokiego rondla. Czekamy (ok. 30 minut), aż płyn przesączy się do rondla, następnie przecieramy owoce przez sito drewnianą pałką i mocno odciskamy przez ściereczkę.
Rondel ustawiamy na ogniu, gotujemy ok. 5 minut. Mieszając, po trochu dodajemy cukier. Zmniejszamy płomień, by sok tylko leciutko bulgotał, gotujemy bez przykrycia ok. 20 minut, często mieszając od dna. Na zimny talerz wylewamy kroplę galaretki i przeciągamy przez nią nożem. Jeśli się nie schodzi – jest gotowa. Nalewamy do miseczek lub pucharków, posypujemy płatkami migdałowymi i niewielką ilością maku, odstawiamy do wystudzenia.