Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 80 minut

Wołowina Wellington - składniki:

1 kg polędwicy wołowej
łyżka masła klarownego
musztarda angielska
500 g pieczarek
łyżeczka świeżego tymianku
200 g chudego wędzonego boczku
duży płat mrożonego ciasta francuskiego
żółtko
sól, pieprz

Wołowina Wellington - przygotowanie:

Wołowinę płuczemy w zimnej wodzie, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzewamy masło klarowne i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy na talerz, jeszcze gorące smarujemy musztardą.
Pieczarki czyścimy, mielemy w maszynce. Zmielone podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyło się mięso. Oprószamy tymiankiem. Przycinamy duży płat folii spożywczej, układany na nim dachówkowato boczek pokrojony w cieniutkie plastry. Na boczku rozsmarowujemy podsmażone pieczarki, pośrodku kładziemy mięso w musztardzie, całość ściśle zwijamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wyjmujemy, zdejmujemy folię, układamy na płacie rozmrożonego ciasta francuskiego, a następnie dokładnie zawijamy ciastem i zlepiamy brzegi. Schładzamy w lodówce jeszcze 20 minut. Wyjmujemy, płytko nacinamy ciasto w kratkę, smarujemy żółtkiem, układamy w formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Pieczemy 40 minut. Odstawiamy na kwadrans, po tym czasie kroimy ostrym nożem.