Koreczki z suszonych śliwek - składniki
Dla 8 osób • Przygotowanie: 40 minut
300 g suszonych śliwek
2 łyżki wytrawnej nalewki z wiśni
2 łyżki soku pomarańczowego
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
80 g migdałów (całych, bez skórki)
150 g surowej wędzonej szynki
150 g wędzonego boczku
80 g tabliczki gorzkiej czekolady
Koreczki z suszonych śliwek - przygotowanie
Połowę suszonych śliwek zalewamy nalewką i sokiem pomarańczowym. Zostawiamy na 10 minut, aby wchłonęły płyn. Resztę śliwek płuczemy i moczymy godzinę w czerwonym winie.
Śliwki osączamy (płyn zachowujemy). Do środka każdej wkładamy cały migdał. Szynkę kroimy w plasterki, a potem w wąskie, długie paski. Owijamy nimi śliwki i spinamy wykałaczkami. Układamy na suchej patelni i obsmażamy z każdej strony. Polewamy resztą nalewki i soku pomarańczowego pozostałych po osączeniu śliwek. Dusimy 5 minut. Osączamy namoczone w winie śliwki. Środki napełniamy kawałkiem czekolady i owijamy każdą wąskim plasterkiem wędzonego boczku. Koreczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.