Dla 6 osób
Przygotowanie: 95 minut

Szynka w glazurze miodowo-pomarańczowej - składniki:

1 kg szynki wieprzowej
50 ml brandy
2 łyżki półpłynnego miodu
2 łyżki konfitury pomarańczowej
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki ziaren kminku
10 goździków
2 łyżki masła
125 ml soku winogronowego
sól
pieprz

Szynka w glazurze miodowo-pomarańczowej - przygotowanie:

Mięso płuczemy zimną wodą, odcinamy zbędne fragmenty, aby miało ładny, podłużny kształt. W miseczce rozcieramy brandy, miód, konfiturę pomarańczową, oliwę, łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, tymianek, rozmaryn i kminek. Opłukane i osuszone mięso nacieramy marynatą, szpikujemy goździkami, jeśli potrzeba, nadajemy kształt i związujemy nicią kuchenną. Wstawiamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy mięso, rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do głębokiej formy, wlewamy podgrzany sok winogronowy. Pieczemy ok. 70 minut w temp. 180 st, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.