Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut

Pieróg ze słodką kapustą - składniki:

Ciasto:
135 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki oleju plus do posmarowania ciasta
2 łyżki płynnego masła
rozmącone jajko do posmarowania kulebiaka
Farsz:
50 g suszonych grzybów
główka kapusty (ok. 1 kg)
duża cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, cukier
mielony kminek

Pieróg ze słodką kapustą - składniki:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, miskę wstawiamy na 30-40 minut do lodówki. Farsz: grzyby zalewamy wrzątkiem w garnuszku, gotujemy do miękkości. Kapustę czyścimy, drobno szatkujemy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Smażymy 5-8 minut, ciągle mieszając. Kiedy kapusta zmieni kolor, skrapiamy octem balsamicznym. Mieszamy, w razie potrzeby skrapiamy odrobiną wody, dusimy, aż kapusta zmięknie. Grzyby odcedzamy, studzimy, grubo siekamy. Mieszamy z kapustą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Ciasto wałkujemy w prostokąt, pośrodku układamy „ścieżkę” z farszu. Unosimy brzegi ciasta, dokładnie zlepiamy na górze, zlepiamy też końce kulebiaka. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Pieczemy 30-40 minut.