Dla 4 osób, przygotowanie: 25 minut

Leszcz smażony - składniki:

sprawiony leszcz (ok. 1 kg)
łyżeczka suszonego lubczyku
łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka pieprzu ziołowego
3-4 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
sól
olej do smażenia

Leszcz smażony - sposób przygotowania:

Leszcza płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą. Mieszamy lubczyk, skórkę cytryny i pieprz ziołowy, rozprowadzamy w nierafinowanym oleju.
Emulsją pokrywamy rybę, odstawiamy na 60 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej (powinno być go sporo), kładziemy porcje leszcza osuszone papierem z zalewy. Smażymy ze wszystkich stron na chrupiąco.