Dla 8 osób, przygotowanie: 65 min

Śledź w buraczkach - składniki:

• 400 g buraków • 6 filetów śledziowych (matiasów) • łyżka octu balsamicznego • 2 czerwone cebule • 200 g śliwek marynowanych • jabłko • łyżeczka łagodnej musztardy • pieprz • 3 łyżki oleju lnianego • ogórek konserwowy do dekoracji

Śledź w buraczkach - sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w skórce do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy, kroimy w kosteczkę. Śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki, skrapiamy octem balsamicznym. Cebule obieramy, siekamy. Osączone z zalewy śliwki drobno kroimy. Jabłko obieramy, czyścimy, kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy z musztardą, odstawiamy na ok. 15 minut. Oprószamy pieprzem, skrapiamy olejem lnianym. Przed podaniem dekorujemy plasterkami ogórka konserwowego.