Dla 10 osób, przygotowanie: 45 minut

Klasyczny karp w galarecie - składniki:

3 marchwie
pietruszka
1/2 selera
2 cebule
sprawiony karp (ok. 1,4 kg)
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
płaska łyżka żelatyny
natka pietruszki
cytryna
sól
cukier

Klasyczny karp w galarecie - sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę, seler i cebule obieramy, przecinamy na pół. Karpia płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy głowę i płetwy. Do garnka wlewamy litr wody, wkładamy warzywa, rybią głowę i płetwy, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy oraz płaską łyżeczkę soli. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, wkładamy rybę podzieloną na porcje, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy porcje ryby za pomocą łyżki cedzakowej, układamy na talerzu do ostudzenia. Wywar przecedzamy przez gęste sito, w gorącym rozrabiamy żelatynę. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Mięso ryby oddzielamy od ości, układamy w salaterce lub głębokim półmisku. Dekorujemy pokrojoną marchwią z wywaru, natką i plasterkami cytryny. Zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy w chłodne miejsce, niech zastygnie.