Na 40 sztuk
Przygotowanie: 60 minut

Paszteciki z kapustą i grzybami - składniki:

800 g kiszonej kapusty
4 suszone grzyby
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
1 kg mąki
200 g masła
3 jajka
50 g drożdży
350 ml śmietany 12-proc.
łyżeczka cukru
białko
mak do posypania
sól, pieprz

Paszteciki z kapustą i grzybami - przygotowanie:

Kapustę i suszone grzyby wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, zalewamy wodą, gotujemy 25 minut. Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem o temperaturze pokojowej. Dodajemy jajka, pokruszone drożdże, śmietanę o temperaturze pokojowej, cukier i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Jeśli jest za twarde, dodajemy jeszcze trochę śmietany. Dzielimy na dwie części i wałkujemy cienko.
Farsz odcedzamy, wyjmujemy przyprawy, przyprawiamy solą i pieprzem, lekko studzimy i kroimy ostrym nożem. Wzdłuż brzegu płata ciasta układamy „ścieżkę” z połowy farszu, zwijamy ciasno jak naleśnik, kroimy ukośnie w niewielkie romby. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta i resztą farszu. Paszteciki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy makiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st., pieczemy ok. 20 minut (aż będą złociste).