Dla 8 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki

Farsz:
2 kg kiszonej kapusty
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
4 suszone borowiki
4 cebule
olej do smażenia
3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
2 łyżki bułki tartej
Ciasto:
1 kg mąki
2 jajka
250 ml gorącej wody
sól, pieprz

Pierogi z kapustą i grzybami - przygotowanie:

Kapustę płuczemy. Gotujemy 30 min wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w niewielkiej ilości wody. Przecedzamy, usuwamy przyprawy. Grzyby gotujemy oddzielnie ok. 30 minut, odcedzamy. 3 cebule obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Kapustę i grzyby odciskamy z nadmiaru płynu, bardzo drobno siekamy, dokładamy do cebuli na patelnię. Oprószamy tartą bułką, smażymy razem ok. 5 minut, mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Wbijamy jajka, dodajemy wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, na każdym kładziemy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Ostatnią cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na nierafinowanym oleju na złoto. Polewamy pierogi.