Wigilijna kapustaWigilijna kapusta Marta Dymek

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami - składniki

Dla 4 osób • Przygotowanie: 60 minut

cebula
1/2 dyni Hokkaido ok. 500 g
olej
3 liście ziela angielskiego
2 ziela angielskie
2 goździki
jałowiec
50 g suszonej żurawiny
5 sztuk suszonych moreli
1 kg kapusty kiszonej
15 g suszonych grzybów
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
olej lniany (opcjonalnie)

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami - przygotowanie



1

Cebulę kroimy w kostkę. Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy sporą ilość oleju, wrzucamy cebulę, dynię oraz przyprawy i smażymy 5-7 minut.

2

Żurawinę, morele i kapustę siekamy. Dodajemy do garnka wszystkie pozostałe składniki poza wodą i dokładnie mieszamy. Kiedy kapusta będzie równo wymieszana ze wszystkimi składnikami, wlewamy 375 ml wody, przykrywamy i gotujemy 30-45 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy na ciepło lub na zimno, dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą albo pieczywem. Można też wykorzystać ją jako farsz do pasztecików.

Rada

Zamiast żurawiny lub moreli możecie użyć innych ulubionych suszonych owoców, np. śliwek albo daktyli – wtedy też dorzućcie do kapusty szczyptę cynamonu i kuminu.