Pizza na spodzie z kalafiora z szynką, pomidorami i bazylią

Pizza na kalafiorowym spodzie jest dużo zdrowsza od klasycznej (ma mniej kalorii), sycąca i nie jest taka ciężkostrawna jak ta drożdżwa. W dodatku jest bezglutenowa!

Dla 6 osób 

Czas przygotowania: 50 minut

Pizza na spodzie z kalafioraPizza na spodzie z kalafiora Brent Hofacker /Shutterstock

Pizza na spodzie z kalafiora z szynką, pomidorami i bazylią – składniki: 

  • 1 większy kalafior
  • 1 jajko
  • 50-100 g żółtego sera
  • szczypta oregano
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g startego żółtego sera, np. mozzarelli
  • kilka plasterków szynki
  • 2 pomidory
  • kilka listków bazylii

Pizza na spodzie z kalafiora z szynką, pomidorami i bazylią – przepis:

Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. Rozdrabniamy go na kształt sypkiego białego ryżu za pomocą blendera ręcznego z rozdrabniaczem. W garnku gotujemy około 3/4 szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka. Później wykładamy na szmatkę i dociskamy ręką, wyciskając nadmiar wody.

Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Blaszkę smarujemy oliwą. Ciasto nakładamy na blaszkę. Formujemy z niego placek (masa będzie dość sypka, a nie zwarta jak w tradycyjnej pizzy drożdżowej). Podpiekamy spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, smarujemy spód koncentratem pomidorowym, posypujemy startym serem i nakładamy plastry szynki i pomidora oraz listki bazylii i ponownie pieczemy przez około 10 minut. Smacznego!

Zapiekanka z brokułów i kalafiora

Ta zapiekanka to niezwykle prosta, a równocześnie bardzo elegancka propozycja obiadowa w wersji wege. W rolach głównych kalafior i brokuł w asyście wina i parmezanu. To połączenie musiało się udać!

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 40 minut

Zapiekanka z brokułów i kalafiora ma delikatny smakZapiekanka z brokułów i kalafiora ma delikatny smak shutterstock.com

Zapiekanka z brokułów i kalafiora – składniki: 

  • 1 kg kalafiora
  • 250 g brokułów
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 200 ml gorącego mleka
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • 2 jajka, roztrzepane
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku

Zapiekanka z brokułów i kalafiora – przepis:

Kalafior i brokuł dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą i gotujemy 5-10 minut, dokładnie odsączamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C i smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy 1-2 minuty, aż powstanie zasmażka. Dolewamy gorące mleko i stale mieszamy, aż powstanie gęsty sos bez grudek. Dolewamy wino i ponownie doprowadzamy sos do wrzenia. Odstawiamy z ognia. Dodajemy parmezan, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku. Sos mieszamy z warzywami, przekładamy do natłuszczonego naczynia i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 15 minut. Gotowe!

Chrupiąca brukselka z piekarnika po azjatycku

Jak odczarować brukselkę? Przygotować ją po azjatycku! Gwarantujemy, że pokochacie tę propozycję. Można serwować ją jako dodatek do obiadu lub w formie kolacji na ciepło. Ma dużo witamin (z grupy B, a także witamin A, C, E oraz K) i mało kalorii. Czy mogłoby być lepiej?

Dla 4 osób 

Czas przygotowania: 35 minut

Brukselka z piekarnikaBrukselka z piekarnika Fot. Shutterstock

 Chrupiąca brukselka z piekarnika po azjatycku – składniki: 

  • 500 g świeżej brukselki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka srirarchy lub ostrej pasty curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Chrupiąca brukselka z piekarnika po azjatycku – przepis:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Brukselkę myjemy, obcinamy końce łodyżek, usuwamy uszkodzone liście. Kroimy na połówki, a duże sztuki na ćwiartki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Brukselkę wykładamy na blachę i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 20-25 minut lub do momentu, gdy brukselka będzie upieczona i zrumieniona. W międzyczasie mieszamy sos sojowy z miodem, octem, olejem sezamowym, pastą paprykową i pozostałymi przyprawami. Na 3-4 minuty przed końcem pieczenia przygotowanym sosem polewamy lub smarujemy za pomocą pędzla wszystkie brukselki. Gdy całość się zapiecze, wyjmujemy i od razu podajemy. Smacznego!