Mięso hodowane w laboratorium jest o krok bliżej do sklepów spożywczych i talerzy konsumentów. Agencja ds. Żywności i Leków wydała w środę pierwszą w historii opinię dla firmy zajmującej się hodowlą mięsa. Firma UPSIDE Foods zakończyła proces konsultacji w FDA będący jednym z etapów przed wprowadzeniem swoich produktów na rynek.

Decyzja oznacza zielone światło dla technologii i metody produkcji stosowanej przez firmę, która wykorzystuje niewielkie ilości komórek kurzych plus pożywkę wzrostową do hodowli większych ilości mięsa bez uboju.

W tej chwili nie mamy żadnych wątpliwości dotyczących wniosku UPSIDE, że żywność składająca się z lub zawierająca hodowane komórki kurze jest tak samo bezpieczna jak porównywalna żywność wytwarzana innymi metodami - napisała FDA w piśmie skierowanym do UPSIDE.

Od lat hodowane mięso jest reklamowane jako potencjalne rozwiązanie wielu środowiskowych wad standardowego mięsa pochodzenia zwierzęcego. Chociaż niektóre badania podają w wątpliwość rzeczywiste korzyści środowiskowe hodowanych w laboratorium steków, filetów i podudzi, to w rzeczywistości trudno jest zmierzyć ewentualne szkody środowiskowe takiej produkcji, ponieważ „mięso bez zwierząt" pozostaje na razie teoretycznym zagadnieniem. Dopiero jego dopuszczenie do sprzedaży da nam odpowiedzi na powyższe pytania.

Przeróżne firmy od dawna walczą o zatwierdzenie przez regulatora hodowanego mięsa w USA, ale do tej pory wszystkie wnioski były bezskuteczne. Bez błogosławieństwa FDA żaden producent nie może rozpocząć produkcji na skalę rynkową.

W przypadku mięsa hodowlanego dużymi znakami zapytania są takie czynniki jak sposób wytwarzania zbożowej pożywki oraz energia potrzebna do jej powstania. Istnieje wiele różnych szacunków, ale dopóki firma faktycznie nie podejmie się produkcji, a także sprzedaży, trudno powiedzieć, jak ślad środowiskowy hodowanego mięsa ma się do śladu żywego inwentarza.

W 2020 roku Singapur jako pierwszy kraj na świecie zatwierdził sprzedaż mięsa hodowanego. W tym przypadku produktem był kurczak firmy Eat Just. Środowe ogłoszenie FDA to nie to samo – gdyż produkt nie uzyskał jeszcze zgody na wejście do sklepów spożywczych. Jeśli UPSIDE chce sprzedawać swoje produkty w sklepach, będzie musiało przejść dalszy nadzór ze strony USDA oraz Służby ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności.