Śmiało możemy stwierdzić, że to właśnie jabłka są najpopularniejszym owocem w Polsce. Od wieków zajmują szczególne miejsce w polskiej sztuce kulinarnej ze względu na uniwersalny charakter i delikatny smak. Robimy z nich musy i kompoty, pieczemy racuchy, stanowią także doskonały dodatek do ciast i deserów. Na popularności zyskują też jabłka w wersji wytrawnej – towarzyszą im wówczas różnego rodzaju mięsa, sery czy sałaty. Doceniamy je szczególnie jesienią, bo wtedy smakują najlepiej, a w połączeniu z otulającym zmysły cynamonem stanowią idealny duet i całkiem przyjemny comfort food. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania z jabłkami w roli głównej, które dla was przygotowaliśmy!

Wątróbka z jabłkami

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Wątróbka z jabłkami
Wątróbka z jabłkami Fot. Shutterstock

Wątróbka z jabłkami – składniki:

  • 500 g drobiowej wątróbki
  • jabłko
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • łyżka suszonego majeranku
  • sok z połowy pomarańczy
  • sól, pieprz

Wątróbka z jabłkami – przepis:

Wątróbkę czyścimy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją ze wszystkich stron na mocnym ogniu, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojoną cebulę, krótko podsmażamy i dodajemy jabłko. Całość oprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy i dusimy jeszcze przez chwilę, aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie (ok. 5 minut). Podajemy z purée ziemniaczanym. Smacznego!

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i różami z jabłek 

Dla 6 osób 

Czas przygotowania: 90 minut + czas schładzania ciasta

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców
Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców shutterstock

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i różami z jabłek – składniki:

  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 7-8 deserowych jabłek z czerwoną skórką
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 200 g cukru

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i różami z jabłek – przepis:

Na ciasto mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, sól, zimną wodę i szybko zagniatamy (możemy również zmiksować). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, schładzamy w lodówce 30-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200 st., wstawiamy ciasto i podpiekamy 15 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem, obniżamy temperaturę do 180 st., wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut do momentu, aż tarta ładnie się zrumieni, a następnie studzimy.

Na krem w garnku zagotowujemy mleko ze śmietanką i ziarenkami wanilii, odstawiamy. Żółtka i cukier ucieramy do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodajemy mąkę oraz skrobię i dalej miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Do niej dodajemy 100 ml gorącego mleka waniliowego i miksujemy, aż składniki się połączą. Zahartowaną masę jajeczną wlewamy do reszty zagotowanego mleka, dokładnie mieszamy. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, często mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy ok. minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wlewamy na kruchy spód i odstawiamy.

Przygotowujemy róże. Do garnka wlewamy 700-750 ml wody, sok z cytryny i cukier, mieszamy, zagotowujemy. Nieobrane jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce kroimy na 2-3 milimetrowe plasterki, przekładamy do gorącego syropu cukrowego i gotujemy od 30 sekund do minuty. Plasterki powinny stać się miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Owoce odsączamy z syropu i studzimy.Układamy po 5-6 plasterków jabłek w wachlarzyki, zwijamy, formując różę i układamy na tarcie, wciskając je w budyń. Na koniec tartę możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pieczone jabłka z serem brie i orzechami

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Pieczone jabłka z serem brie
Pieczone jabłka z serem brie shutterstock.com

Pieczone jabłka z serem brie i orzechami – składniki:

  • 4 duże czerwone jabłka jednakowej wielkości
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g sera brie
  • łyżka zmiażdżonych orzechów
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki mleka
  • starta gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki białego wina
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Pieczone jabłka z serem brie i orzechami – przepis:

Jabłka myjemy, osuszamy ściereczką. Odcinamy „czapeczki" od strony ogonka. Wydrążamy gniazda nasienne i połowę miąższu, starając się nie uszkodzić owoców. Skrapiamy od wewnątrz sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ jabłkowy kroimy w kostkę, także skrapiamy sokiem. Ser kroimy w kostkę, mieszamy z orzechami. Jajka rozmącamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i mlekiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z serem i miąższem jabłek. Napełniamy jabłka farszem, ustawiamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Przykrywamy „czapeczkami", skrapiamy winem z rozpuszczonym w nim cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., zapiekamy ok. 15 minut.