Myśleliście kiedyś o tym, żeby wykorzystać chmielowe szyszki do czegoś innego niż herbatka? Na przykład do zrobienia chleba na chmielu? Gorąco polecamy wyjście w teren i zebranie jesiennych surowców kulinarnych!

Chmiel może wydawać się dość dziwnym składnikiem do wypieku chleba, ale jest wręcz przeciwnie. Zakwasy na chmielowych szyszkach i chleb na wywarze z chmielu były znane już dawno. Jeden z przepisów na chleb na chmielu miała nawet w swojej książce Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

My jednak dzisiaj nie będziemy podawać tego tradycyjnego i nieco skomplikowanego przepisu, tylko zaproponujemy uproszczony i nieco uwspółcześniony.
Do jego zrobienia potrzebne będą dojrzałe zielone szyszki dzikiego chmielu. Właśnie trwa na nie sezon. Jeśli jednak nie zdążycie, można kupić również suszone w sklepie zielarskim.

Chleb na szyszkach, czyli oryginalne przepisy złotej polskiej jesieni
Chleb na szyszkach, czyli oryginalne przepisy złotej polskiej jesieniFot. Shutterstock

Chleb na chmielu - składniki:

  • pół szklanki suszonych lub szklanka świeżych szyszek chmielu,
  • 150 g zakwasu żytniego,
  • 600 g mąki żytniej chlebowej,
  • 500 ml wody,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka nasion kminku lub marchwi (opcjonalnie)

Chleb na chmielu - przygotowanie:

Chmiel wkładamy do garnuszka i zalewamy 500 ml wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Odcedzamy. Płyn studzimy. Odmierzamy 400 ml.
Mąkę, zakwas, wywar chmielowy (400 ml), przyprawy i sól mieszamy w misce i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min.
Po tym czasie ponownie dokładnie wyrabiamy (przynajmniej kilka minut) i przekładamy do wysypanej mąką keksówki. Odstawiamy na 8-9 godz. do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Do nagrzanego piekarnika wkładamy pojemniczek z wodą. Następnie wyrośnięte ciasto chlebowe. Pieczemy 15-20 minut.
Po 20 min zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 30-35 minut.
Upieczony chleb krótko studzimy, wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystygnięciu.