Placuszki dyniowe z miodem i figami

Dynia stanowi niewątpliwy symbol jesiennej kuchni. Przychodzimy dziś do ciebie z przepisem na smakowite placki z tartej dyni. Jogurt naturalny w cieście sprawi, że będą one puszyste jak chmurka, a miód i figi jako dodatki dodadzą im odpowiedniej słodyczy, by zacząć dzień z uśmiechem na ustach! 

Dla 3-4 osób 

Czas przygotowania: 20 minut

Placuszki dyniowe z miodem i figamiPlacuszki dyniowe z miodem i figami Fot. Shutterstock

Placuszki dyniowe z miodem i figami – składniki:

  • 1 szklanka drobno startej dyni
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej lub masło do smażenia
  • 3 figi 
  • 3 łyżki miodu

Placuszki dyniowe z miodem i figami – przepis:

Dynię przed starciem obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach, wkładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, jajka oraz cukier i dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Łączymy zawartość dwóch misek delikatnie i krótko mieszając łyżką.

Rozgrzewamy patelnię naleśnikową (lub z powłoką teflonową) i smarujemy ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładamy po 2 łyżki ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Wyrównujemy powierzchnię łyżką.

Placki smażymy na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez jakieś 2 minuty). Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia przez kolejne 2 minuty.

Przed smażeniem następnej partii patelnię czyścimy ręcznikiem papierowym i natłuszczamy ją. Gotowce placki podajemy polane miodem i z kawałkami świeżej figi. Smacznego! 

Francuski tost z grzybową jajecznicą i ziołami 

Jajecznica to jeden z najsmaczniejszych śniadaniowych klasyków. Ta w jesiennej odsłonie "zaprzyjaźniła się" z aromatycznymi grzybami, a podana została na chrupiącym francuskim toście. Gwarantujemy, że takie śniadanie da ci energię na cały dzień!

Dla 3 osób 

Czas przygotowania: 30 minut

Francuski tost z grzybową jajecznicą i ziołamiFrancuski tost z grzybową jajecznicą i ziołami Fot. Shutterstock

Francuski tost z grzybową jajecznicą i ziołami – składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
  • łyżka siekanego koperku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 jajek
  • 150g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków, maślaków) lub pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 łyżka masła
  • po 1/3 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu
  • garść posiekanego szczypiorku

Francuski tost z grzybową jajecznicą i ziołami – przepis:

Do miski wbijamy dwa średniej wielkości jajka. Wlewamy też 1/3 szklanki mleka i wsypujemy łyżeczkę  ziół prowansalskich oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dodajemy też łyżkę siekanego koperku. Całość dokładnie mieszamy. 

Nagrzewamy średniej wielkości patelnię. Dodajemy łyżeczkę oleju roślinnego do smażenia lub też masła klarowanego. Kromki pieczywa tostowego maczamy z obu stron w płynie z mleka i jajek.

Namoczone kromki kładziemy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ustawiamy średnią moc palnika. Tosty podsmażamy z obu stron na rumiano. Jedna strona powinna się smażyć nie krócej niż minutę. Jeśli tosty podpiekają się za szybko, zmniejszamy moc palnika.

Przygotowujemy jajecznicę. Grzyby myjemy delikatnie, odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 

Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy przez 2 minuty. Zwiększamy nieco moc palnika, cebulę przesuwamy na bok patelni, a na środek wsypujemy grzyby. Nie mieszając ich, smażymy przez 2 minuty, następnie mieszamy i zostawiamy do przesmażenia na kolejne 2 minuty.

Na patelnię dodajemy jajka oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników, smażymy przez 2-3 minuty. Zmniejszamy moc palnika i dusimy około 2 minut.

Jajecznicę przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i serwujemy na toście francuskim. Smacznego!

Rozgrzewająca szakszuka

Szakszuka to jeden z najpyszniejszych pomysłów na sycące śniadanie na ciepło. Doskonale rozgrzeje w chłodne dni, a do tego przepis jest niezwykle prosty, a samo danie bardzo efektowne. To połączenie klasyki, czyli jajek i pomidorów, ale w najlepszej odsłonie.

Dla 3 osób

Czas przygotowania: 25 minut

SzakszukaSzakszuka Olga Nayashkova /Shutterstock

Rozgrzewająca szakszuka – składniki:

  • 5 świeżych pomidorów 
  • 3 średnie lub duże jajka 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
  • po sporej szczypcie pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu
  • świeża kolendra i szczypior

Rozgrzewająca szakszuka – przepis:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy dość drobno. Przenosimy je do miseczki. 

Obieramy i siekamy drobno małą cebulę. Nagrzewamy średniej wielkości patelnię z grubszym dnem i umieszczamy na niej olej do smażenia. Cebulę wsypujemy na patelnię z tłuszczem i podsmażamy na średniej mocy palnika przez mniej więcej 10 minut. Cebula ma się zeszklić, może się też lekko zarumienić.

Dwa ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy na patelnię z podsmażoną cebulką. Zmniejszamy moc palnika do niskiej i podgrzewamy cebulę z czosnkiem nie dłużej niż pięć minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy też pomidory oraz przyprawy. Całość mieszamy i podgrzewamy przez pięć minut, aż pomidory ładnie zmiękną.

Do aromatycznego sosu pomidorowego wbijamy trzy jajka. Odgarniamy warzywa w trzech miejscach, by zrobić miejsce. Zmniejszamy moc palnika, a patelnię przykrywamy przykrywką, by białko w jajkach ładnie się ścięło. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż pięć minut. Po tym czasie jeszcze lekko solimy całość i posypujemy siekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Szakszukę dzielimy na porcje i od razu podajemy w asyście świeżego pieczywa.