Placuszki dyniowe z miodem i figami
Dynia stanowi niewątpliwy symbol jesiennej kuchni. Przychodzimy dziś do ciebie z przepisem na smakowite placki z tartej dyni. Jogurt naturalny w cieście sprawi, że będą one puszyste jak chmurka, a miód i figi jako dodatki dodadzą im odpowiedniej słodyczy, by zacząć dzień z uśmiechem na ustach!
Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Placuszki dyniowe z miodem i figami – składniki:
- 1 szklanka drobno startej dyni
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 małe jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej lub masło do smażenia
- 3 figi
- 3 łyżki miodu
Placuszki dyniowe z miodem i figami – przepis:
Dynię przed starciem obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach, wkładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, jajka oraz cukier i dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Łączymy zawartość dwóch misek delikatnie i krótko mieszając łyżką.
Rozgrzewamy patelnię naleśnikową (lub z powłoką teflonową) i smarujemy ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładamy po 2 łyżki ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Wyrównujemy powierzchnię łyżką.
Placki smażymy na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez jakieś 2 minuty). Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia przez kolejne 2 minuty.
Przed smażeniem następnej partii patelnię czyścimy ręcznikiem papierowym i natłuszczamy ją. Gotowce placki podajemy polane miodem i z kawałkami świeżej figi. Smacznego!
Francuski tost z grzybową jajecznicą i ziołami
Jajecznica to jeden z najsmaczniejszych śniadaniowych klasyków. Ta w jesiennej odsłonie "zaprzyjaźniła się" z aromatycznymi grzybami, a podana została na chrupiącym francuskim toście. Gwarantujemy, że takie śniadanie da ci energię na cały dzień!
Dla 3 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Francuski tost z grzybową jajecznicą i ziołami – składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 średnie jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
- łyżka siekanego koperku
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 5 jajek
- 150g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków, maślaków) lub pieczarek
- pół cebuli
- 1 łyżka masła
- po 1/3 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu
- garść posiekanego szczypiorku
Francuski tost z grzybową jajecznicą i ziołami – przepis:
Do miski wbijamy dwa średniej wielkości jajka. Wlewamy też 1/3 szklanki mleka i wsypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dodajemy też łyżkę siekanego koperku. Całość dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy średniej wielkości patelnię. Dodajemy łyżeczkę oleju roślinnego do smażenia lub też masła klarowanego. Kromki pieczywa tostowego maczamy z obu stron w płynie z mleka i jajek.
Namoczone kromki kładziemy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ustawiamy średnią moc palnika. Tosty podsmażamy z obu stron na rumiano. Jedna strona powinna się smażyć nie krócej niż minutę. Jeśli tosty podpiekają się za szybko, zmniejszamy moc palnika.
Przygotowujemy jajecznicę. Grzyby myjemy delikatnie, odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy przez 2 minuty. Zwiększamy nieco moc palnika, cebulę przesuwamy na bok patelni, a na środek wsypujemy grzyby. Nie mieszając ich, smażymy przez 2 minuty, następnie mieszamy i zostawiamy do przesmażenia na kolejne 2 minuty.
Na patelnię dodajemy jajka oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników, smażymy przez 2-3 minuty. Zmniejszamy moc palnika i dusimy około 2 minut.
Jajecznicę przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i serwujemy na toście francuskim. Smacznego!
Rozgrzewająca szakszuka
Szakszuka to jeden z najpyszniejszych pomysłów na sycące śniadanie na ciepło. Doskonale rozgrzeje w chłodne dni, a do tego przepis jest niezwykle prosty, a samo danie bardzo efektowne. To połączenie klasyki, czyli jajek i pomidorów, ale w najlepszej odsłonie.
Dla 3 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Rozgrzewająca szakszuka – składniki:
- 5 świeżych pomidorów
- 3 średnie lub duże jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
- po sporej szczypcie pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu
- świeża kolendra i szczypior
Rozgrzewająca szakszuka – przepis:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy dość drobno. Przenosimy je do miseczki.
Obieramy i siekamy drobno małą cebulę. Nagrzewamy średniej wielkości patelnię z grubszym dnem i umieszczamy na niej olej do smażenia. Cebulę wsypujemy na patelnię z tłuszczem i podsmażamy na średniej mocy palnika przez mniej więcej 10 minut. Cebula ma się zeszklić, może się też lekko zarumienić.
Dwa ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy na patelnię z podsmażoną cebulką. Zmniejszamy moc palnika do niskiej i podgrzewamy cebulę z czosnkiem nie dłużej niż pięć minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy też pomidory oraz przyprawy. Całość mieszamy i podgrzewamy przez pięć minut, aż pomidory ładnie zmiękną.
Do aromatycznego sosu pomidorowego wbijamy trzy jajka. Odgarniamy warzywa w trzech miejscach, by zrobić miejsce. Zmniejszamy moc palnika, a patelnię przykrywamy przykrywką, by białko w jajkach ładnie się ścięło. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż pięć minut. Po tym czasie jeszcze lekko solimy całość i posypujemy siekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Szakszukę dzielimy na porcje i od razu podajemy w asyście świeżego pieczywa.