Schab pieczony z pigwą

Choć pigwa kojarzy się głównie z wypiekami, dżemami, musami czy też sokiem do herbaty (ze względu na dużą zawartość witaminy C), okazuje się, że jest także doskonałym dodatkiem do różnych mięs! Sezon na pigwę właśnie się zaczął, dlatego prezentujemy połączenie schabu z tym ciekawym owocem o słodko-kwaśnym miąższu.

Dla 4 osób 

Czas przygotowania: 120 min 

Schab pieczony z pigwąSchab pieczony z pigwą Fot. Shutterstock

Schab pieczony z pigwą – składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 pigwa
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek i rozmaryn

Schab pieczony z pigwą – przepis: 

Do pieczenia bierzemy cały kawałek wieprzowiny bez kości. Kroimy na kawałki o grubości 1,5-2 cm, nie tnąc jednak mięsa do końca. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, wcierając przyprawy w mięso. Naczynie żaroodporne wykładamy folią i wkładamy do niego schab.

Myjemy pigwę szczotką, aby zmyć z niej kosmki. Następnie kroimy ją na 4 części, usuwamy rdzeń i kroimy na plasterki. Nie obieramy. Wkładamy pigwę do kawałków mięsa. Pozostałe plastry rozkładamy wokół kawałka mięsa. 

Mięso z pigwą smarujemy miodem. Jeśli miód nie jest płynny, należy go nieco podgrzać w kuchence mikrofalowej. Mięso przyprawiamy tymiankiem i rozmarynem, a następnie owijamy folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 1,5 godz. 20-30 min przed końcem czasu pieczenia usuwamy górną warstwę folii i pozostawiamy mięso w piekarniku w otwartej formie, aby się zrumieniło. 

Przenosimy przygotowane mięso do naczynia i podajemy z dodatkiem ziemniaków gotowanych w całości lub puree ziemniaczanego. Smacznego!

Łosoś z puree dyniowym i sosem żurawinowym

Aksamitne puree z dyni hokkaido świetnie współgra z łososiem, a także słodko-cierpkim sosem żurawinowym. To doskonałe połączenie smakowe, a także bardzo zdrowe, które wspomoże Twoją odporność w chłodniejsze dni!

Dla 3 osób 

Czas przygotowania: 60 min

Łosoś z puree dyniowym i sosem żurawinowymŁosoś z puree dyniowym i sosem żurawinowym Fot. Shutterstock

Łosoś z puree dyniowym i sosem żurawinowym – składniki:

  • 450 g filetu z łososia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g żurawiny świeżej
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • mała dynia hokkaido

Łosoś z puree dyniowym i sosem żurawinowym – przepis:

Łososia płuczemy i dzielimy na 3 mniejsze porcje, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę smarujemy słodką i ostrą papryką w proszku, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sokiem z pomarańczy wymieszanym z syropem klonowym i oliwą. Obtaczamy mięso w marynacie i odkładamy na ok. 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 210 st. C. Wstawiamy łososia do piekarnika i pieczemy przez ok. 17 min. Składniki na sos żurawinowy – żurawinę, sok pomarańczowy, cynamon i miód – umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsty sos, przez ok. 30-40 min.

Dynię hokkaido wrzucamy do gotującej się wody (nie trzeba jej obierać) i od momentu wrzenia gotujemy przez około 20 min. Jeśli jest wystarczająco miękka, przekładamy ją do blendera i miksujemy na aksamitny, gładki mus.

Łososia wyciągamy z naczynia żaroodpornego, wykładamy na talerz z kleksem musu dyniowego i polewamy sosem żurawinowym. Podawać możemy go także z brokułami ze zrumienionymi płatkami migdałów czy też ryżem koperkowym.

Rozgrzewający kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwą

Ta prawdziwa bomba witaminowa rozgrzeje Cię nawet w najchłodniejsze dni! Do tego jest bardzo smaczna i ma mało kalorii. Czy mogłoby być lepiej?

Dla 2 osób

Czas przygotowania: 20 min 

Rozgrzewający kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwąRozgrzewający kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwą Fot. Shutterstock

Rozgrzewający kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwą – składniki:

  • 2 szklanki musu dyniowego
  • 2 pomarańcze
  • 3 owoce pigwowca
  • 1 cytryna
  • pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Rozgrzewający kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwą – przepis: 

Skórkę z pomarańczy i cytryny ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka. Dwie szklanki musu z dyni (przepis na mus znajduje się w przepisie powyżej) blendujemy z cytrusami bez skórki. Pigwowca ścieramy na tarce o małych oczkach. Łączymy wszystkie elementy. 

Dodajemy cynamon, goździki, kardamon i cukier i gotujemy przez 5 min. W szklance wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do garnka. Zagotowujemy całość i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Gotowy kisiel możemy podać z sokiem malinowym. Smacznego! 

Którą propozycję wybierasz?