Śniadanie niczym wyjęte z gwarnej kawiarni w Paryżu, pachnącej świeżymi wypiekami i czarną kawą? Oto przepis na bagietkę zapiekaną z serem camembert i figą, łączący w sobie wytrawny ser i słodkie owoce. Camembert - miękki, kremowy ser dojrzewający z mleka krowiego, pochodzący z Francji, komponuje się dobrze zarówno z wytrawnymi, jak i ze słodkimi dodatkami, dzięki czemu będzie współgrał z nie tylko z szynką, ale też z winogronami. Z tego powodu jest często wybierany jako główny bohater desek charcuterie - wyjątkowo łatwo połączyć go z krakersami, ale też powidłami i salami. Doskonale smakować będzie również z miodem czy dżemem, polany sosem balsamicznym lub oprószony pieprzem.
Wartości odżywcze: kalorie – 431 kcal; białko – 19,98 g; tłuszcze – 15,32 g; węglowodany – 55,71 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15 minut
Bagietka zapiekana z serem camembert i figą - składniki:
- 60 g sera camembert
- 70 g bagietki francuskiej
- 1 figa świeża
- 20 g rukoli
Bagietka zapiekana z serem camembert i figą - sposób przygotowania:
Mini bagietkę kroimy wzdłuż, wykładamy plastry sera oraz plasterki figi. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10 minut. Po przełożeniu na talerz posypujemy rukolą.