To właśnie dzięki słodkim śliwkom łatwiej nam znieść jesienną pluchę i słotę. Świetnie komponują się z rozgrzewającymi korzennymi przyprawami, dobrze smakują zarówno jako deser, jak i element dania głównego, ale co najważniejsze – teraz kupicie je niemal w każdym supermarkecie i to w świetnych cenach! Przed wami propozycje na potrawy ze śliwkami, obok których nie przejdziecie obojętnie. Sprawdźcie nasze przepisy na knedle ze śliwkami, kurczaka w śliwkowym sosie oraz schab nadziewany śliwkami.

Knedle ze śliwkami

To danie pochodzące jeszcze z czasów monarchii austro-węgierskiej do dziś jest popularne w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. To absolutny klasyk, jeśli chodzi o dania ze śliwkami, dodatkowo może być serwowane jako deser, danie główne lub przystawka.

Dla 3 osób

Czas przygotowania: 40 minut

knedle ze śliwkamiknedle ze śliwkami Fot. Shutterstock

Knedle ze śliwkami – składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 300 g śliwek węgierek
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • szczypta cynamonu
  • kwaśna śmietana 18% (opcjonalnie)

Knedle ze śliwkami – przepis:

Ugotowane ziemniaki mielimy jeszcze lekko ciepłe. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodajemy resztę składników – jajko, obie mąki oraz szczyptę soli. Dobrze mieszamy całą masę. 

Na obsypanej mąką stolnicy umieszczamy ciasto na knedle. Formujemy wałek o grubości około 4 cm. Ucinamy nożem kopytka o długości około 3 cm. Każde kopytko rozpłaszczamy w dłoni. W środku układamy umyte, wypestkowane i lekko osuszone śliwki – po jednej śliwce na kulkę ciasta. Brzegi zlepiamy. W dłoniach formujemy zgrabną kulkę. 

W dużym garnku gotujemy wodę. Solimy ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować. Knedle wrzucamy do gotującej się wody. Od razu lekko i ostrożnie mieszamy kluski. Po wypłynięciu knedli na wierzch czekamy jeszcze 4 minuty. Wyławiamy wszystkie kluski.

Na koniec na małej patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy bułkę tartą, i podsmażamy chwilę do spienienia. Bułką na maśle oblewamy kluski, posypujemy cynamonem. Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! 

Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem 

To właśnie śliwki sprawiają, że mięso nie staje się suche, a bardzo soczyste, dodatkowo ich sok nadaje mu niesamowity aromat. Świeży rozmaryn podbija głęboki smak dania.

Dla 3 osób

Czas przygotowania: 30 min 

Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynemKurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem Fot. Shutterstock

Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem – składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 10-15 maksymalnie dojrzałych śliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka miodu

Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem – przepis:

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy świeży rozmaryn i śliwki – smażymy, aż puszczą sok i się uprażą.
Dodajemy ocet balsamiczny, miód i filet z kurczaka. Dalej dusimy, aż sos mocno się zredukuje, a ocet trochę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kurczaka dusimy do miękkości od 13 do 20 minut (w zależności od grubości mięsa). Nakłuwamy mięso i sprawdzamy, czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerz i dopiero kroimy na plasterki.

Mięso podawać możemy z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje doskonale!

Schab nadziewany śliwkami

Delikatne mięso schabu doskonale komponuje się z owocową nutą śliwkowego farszu. Danie to świetnie sprawdzi się podczas świątecznego obiadu i celebracji innych ważnych okazji.

Dla 10 osób

Czas przygotowania: 50 min 

Schab ze śliwkami to jedno z najpopularniejszych pieczonych mięsSchab ze śliwkami to jedno z najpopularniejszych pieczonych mięs Fot. Shutterstock

Schab nadziewany śliwkami – składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula czerwona
  • 400 g śliwek
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Schab nadziewany śliwkami – przepis:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Wydrążamy w nim otwór na całej długości. Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Faszerujemy mięso owocami. 

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy schab. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i resztę śliwek, która nie zmieściła się do schabu. Mięso podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. 

Mięso dusimy do miękkości. Z powstałego wywaru przygotowujemy sos, dodając do niego sól i pieprz do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody lub purée ziemniaczanym. Smacznego!