To właśnie dzięki słodkim śliwkom łatwiej nam znieść jesienną pluchę i słotę. Świetnie komponują się z rozgrzewającymi korzennymi przyprawami, dobrze smakują zarówno jako deser, jak i element dania głównego, ale co najważniejsze – teraz kupicie je niemal w każdym supermarkecie i to w świetnych cenach! Przed wami propozycje na potrawy ze śliwkami, obok których nie przejdziecie obojętnie. Sprawdźcie nasze przepisy na knedle ze śliwkami, kurczaka w śliwkowym sosie oraz schab nadziewany śliwkami.
Knedle ze śliwkami
To danie pochodzące jeszcze z czasów monarchii austro-węgierskiej do dziś jest popularne w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. To absolutny klasyk, jeśli chodzi o dania ze śliwkami, dodatkowo może być serwowane jako deser, danie główne lub przystawka.
Dla 3 osób
Czas przygotowania: 40 minut
knedle ze śliwkami Fot. Shutterstock
Knedle ze śliwkami – składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnie jajko
- 300 g śliwek węgierek
- 200 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- bułka tarta
- masło klarowane
- szczypta cynamonu
- kwaśna śmietana 18% (opcjonalnie)
Knedle ze śliwkami – przepis:
Ugotowane ziemniaki mielimy jeszcze lekko ciepłe. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodajemy resztę składników – jajko, obie mąki oraz szczyptę soli. Dobrze mieszamy całą masę.
Na obsypanej mąką stolnicy umieszczamy ciasto na knedle. Formujemy wałek o grubości około 4 cm. Ucinamy nożem kopytka o długości około 3 cm. Każde kopytko rozpłaszczamy w dłoni. W środku układamy umyte, wypestkowane i lekko osuszone śliwki – po jednej śliwce na kulkę ciasta. Brzegi zlepiamy. W dłoniach formujemy zgrabną kulkę.
W dużym garnku gotujemy wodę. Solimy ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować. Knedle wrzucamy do gotującej się wody. Od razu lekko i ostrożnie mieszamy kluski. Po wypłynięciu knedli na wierzch czekamy jeszcze 4 minuty. Wyławiamy wszystkie kluski.
Na koniec na małej patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy bułkę tartą, i podsmażamy chwilę do spienienia. Bułką na maśle oblewamy kluski, posypujemy cynamonem. Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem
To właśnie śliwki sprawiają, że mięso nie staje się suche, a bardzo soczyste, dodatkowo ich sok nadaje mu niesamowity aromat. Świeży rozmaryn podbija głęboki smak dania.
Dla 3 osób
Czas przygotowania: 30 min
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem Fot. Shutterstock
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem – składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 10-15 maksymalnie dojrzałych śliwek
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka miodu
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem – przepis:
W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy świeży rozmaryn i śliwki – smażymy, aż puszczą sok i się uprażą.
Dodajemy ocet balsamiczny, miód i filet z kurczaka. Dalej dusimy, aż sos mocno się zredukuje, a ocet trochę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka dusimy do miękkości od 13 do 20 minut (w zależności od grubości mięsa). Nakłuwamy mięso i sprawdzamy, czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerz i dopiero kroimy na plasterki.
Mięso podawać możemy z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje doskonale!
Schab nadziewany śliwkami
Delikatne mięso schabu doskonale komponuje się z owocową nutą śliwkowego farszu. Danie to świetnie sprawdzi się podczas świątecznego obiadu i celebracji innych ważnych okazji.
Dla 10 osób
Czas przygotowania: 50 min
Schab ze śliwkami to jedno z najpopularniejszych pieczonych mięs Fot. Shutterstock
Schab nadziewany śliwkami – składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula czerwona
- 400 g śliwek
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Schab nadziewany śliwkami – przepis:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Wydrążamy w nim otwór na całej długości. Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Faszerujemy mięso owocami.
Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy schab. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i resztę śliwek, która nie zmieściła się do schabu. Mięso podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
Mięso dusimy do miękkości. Z powstałego wywaru przygotowujemy sos, dodając do niego sól i pieprz do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody lub purée ziemniaczanym. Smacznego!