Pumpkin spice latte

Wprowadzona przez znaną sieć kawiarni stała się absolutnym jesiennym przebojem - nic dziwnego, poprawia nastrój najlepiej na świecie. Wybierz do niej dynie, które mają nie tylko intensywnie pomarańczowy miąższ, ale też są aromatyczne i słodkie. Możesz też podkręcić jej kolor i smak odrobiną szafranu, płatków nagietka, topinamburu lub krokosza barwierskiego.

Pumpkin spice latte - składniki:

  • 150 g upieczonej dyni, najlepiej takiej, która ma intensywnie pomarańczowy i słodki miąższ (np. hokkaido, butternut orange albo piżmowa), przetartej przez gęste sito na gładkie piure
  • sproszkowane przyprawy korzenne: łyżeczka cynamonu cejlońskiego (koniecznie właśnie tego - ma słodki i delikatny smak), szczypta łyżeczki kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków
  • szklanka mleka (może być roślinne, np. owsiane)
  • filiżanka espresso
  • opcjonalnie: cukier, może być taki z dodatkiem wanilii

Pumpkin spice latte - wykonanie:

Podgrzej mleko, dodaj do niego piure i przyprawy. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, ok. 5 min.

Do wysokiej szklanki nalej espresso. Przez gęste sitko dolej do niego dyniowe mleko z przyprawami. Kawę możesz podać z czepkiem ubitej śmietany, posypaną cynamonem.

Pełna przypraw pumpkin spice latte, kocyk i dobra książka to absolutna kwintesencja jesieni.
Pełna przypraw pumpkin spice latte, kocyk i dobra książka to absolutna kwintesencja jesieni.Fot. Shutterstock

Kremowa kawa z marshmallows

Kremowa kawa z marshmallows - składniki:

  • Kilka średniej wielkości marshmallows (można je dostać już także w wege wersji, klasyczne pianki marshmallows zawierają żelatynę)
  • szklanka mleka i 1/5 szklanki do spienienia na wierzchu (jeśli używasz mleka roślinnego, warto skorzystać z takiego w wersji dla baristów)
  • łyżka masła lub – w wersji wegańskiej nierafinowanego oleju kokosowego
  • łyżka cukru demerara
  • filiżanka mocnego espresso
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kremowa kawa z marshmallows - wykonanie:

Na wolnym ogniu w rondelku stop masło (lub olej kokosowy) razem z cukrem (możesz też podgrzać sam cukier, tak żeby się skarmelizował, a następnie dodać do niego masło). Dodaj jedną piankę marshmallow i stop z masłem (albo olejem kokosowym) i cukrem. Dodaj mleko, przyprawy i podgrzewaj całość przez kilka minut, ciągle mieszając, tak żeby mleko się nie zagotowało. Dodaj espresso i wymieszaj całość.

Spień odłożoną resztę mleka. Przelej płyn do szklanki, łyżeczką przełóż na wierzch spienione mleko. Połóż na wierzchu kilka marshmallows (możesz je też uprzednio opiec nad płomieniem kuchenki, jeśli masz taką możliwość), tak żeby delikatnie zatopiły się w piance.

Do kawy z marshmallows możesz też opiec pianki nad ogniskiem.
Do kawy z marshmallows możesz też opiec pianki nad ogniskiem.Fot. Shutterstock

Kawa żołędziowo-głogowa

Do żołędziowej kawy najlepiej nadają się żołędzie naszych dwóch rodzimych gatunków – dębu szypułkowego i bezszypułkowego. Mają znacznie mniej goryczki niż np. także obecny w naszej florze północnoamerykański dąb czerwony. Również jednak mniej gorzkie żołędzie warto poddać specjalnej obróbce, żeby uzyskać łagodniejszy, słodszy smak.

Do przygotowania kawy żołędziowo-głogowej będziesz potrzebować:

  • żołędzi
  • owoców głogu (wysuszonych i bez szypułek)
  • sody oczyszczonej
  • przypraw korzennych: goździków, cynamonu, kardamonu, szafranu albo krokosza barwierskiego
  • wody
  • opcjonalnie do posłodzenia: melasa albo miód (najlepiej pasuje gryczany lub spadziowy) i mleko

Kawa żołędziowo-głogowa - wykonanie:

Żołędzie, jeszcze w łupinkach, wrzuć na suchą patelnię i upraż, tak żeby łupinki zaczęły pękać. Dzięki temu łatwiej je będzie usunąć. Puść sobie teraz ulubiony podcast, muzykę albo audiobook i zacznij obierać – uwaga, to dość żmudna i długa praca. Środki żołędzi pokrój jak najdrobniej i upraż na suchej patelni, przerzucając je raz po raz, żeby nie przypiekły się tylko z jednej strony.

Na patelnię wsyp teraz garść sody oczyszczonej i całość zalej wodą. Pogotuj 5-7 min. Odlej wodę i cały proces powtórz dwa-trzy razy. Dokładnie wypłucz żołędzie i przełóż je do garnuszka z grubszym dnem. Dodaj przyprawy (nie za dużo goździków, bo zdominują smak) i całość praż jeszcze przez kilka minut. Zalej wodą, dodaj suszony głóg (na każdą część żołędzi 1/2 części głodu) i zagotuj przez 5-7 minut, aż do uzyskania esencjonalnego napoju. Przecedź przez sitko do garnuszka. Dosłódź melasą (np. buraczaną lub figową). Pij solo albo z mlekiem.

Wyługowane żołędzie razem z głogiem i przyprawami możesz też wysuszyć, zmielić i przesypać do słoiczka. Taki proszek można po prostu zalewać wodą i przyrządzać jak chociażby kawę zbożową.

Czy wiesz, że kawa żołędziowa była jednym z ulubionych napojów Fryderyka Chopina?
Czy wiesz, że kawa żołędziowa była jednym z ulubionych napojów Fryderyka Chopina?Fot. Shutterstock

Gorąca czekolada różana

Gorąca czekolada różana - składniki:

  • 1/2 szklanki skondensowanego mleka
  • 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść płatków róży
  • szczypta zmielonych albo pokruszonych płatków róży do posypania czekolady

Gorąca czekolada różana - wykonanie:

Wymieszaj oba rodzaje mleka i dodaj do nich płatki róży. Podgrzewaj mleko z płatkami na wolnym ogniu, ciągle je mieszając, przez 7-10 min. Odcedź płatki róży. Czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej, a następnie zalej różanym mlekiem. Przelej do kubeczka i posyp sproszkowanymi lub pokruszonymi płatkami róży.

Do takiej czekolady możesz użyć zarówno płatków róży pomarszczonej (czyli tej, z której najczęściej robi się konfitury), jak i płatków innych gatunków – sprawdź jedynie uprzednio, czy są odpowiednio aromatyczne, bo właśnie o zapach tu chodzi.

Gorąca czekolada różana
Gorąca czekolada różanaShutterstock