Co więc możemy zmiksować, aby uzyskać atrakcyjny smak oraz zapewnić sobie zdrowy posiłek w ciągu dnia? Bardzo popularne są zielone koktajle, opierające się na jarmużu, szpinaku, awokado, ogórku, gruszce, kiwi czy jabłku. Uznaniem cieszą się też klasyczne kompozycje z marchewką czy pomidorami oraz te na burakach, do których świetnie pasują truskawki. Do praktycznie każdego zestawu składników dodać można banana, który zagęści napój i wzbogaci go o potas. Bazą koktajlu może być zarówno woda, jak i mleko, dowolny napój roślinny (owsiany, migdałowy, kokosowy albo sojowy), jogurt naturalny, sok owocowy albo warzywny czy purée, na przykład z dyni.

Do naszego koktajlu dobieramy dowolne dodatki - tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia oraz preferencje smakowe. To dobra okazja, aby wrzucić do miksu składniki, za którymi nie przepadamy lub nie są przyjemne w spożyciu, jak na przykład olej lniany czy olej kokosowy. Świetnie nadadzą się również orzechy - dzięki nim koktajl będzie bardziej urozmaicony i sycący, a my spożyjemy kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, których cennym źródłem są migdały, orzechy włoskie oraz laskowe. Przy przyrządzaniu koktajlu warzywnego jako zamiennik posiłku, dorzućmy płatków owsianych lub otrębów, które zagęszczą kompozycję i sprawią, że uśpi ona głód na dłużej. Jeżeli często robimy warzywne smoothie, warto kupić nasiona chia, spirulinę, acerolę, chlorofil, sproszkowane jagody acai, pyłek pszczeli, białko konopne czy korzeń maca i dorzucać te superfoodsy regularnie do swoich receptur. Do posłodzenia koktajlu warzywnego zaleca się używanie syropu klonowego albo miodu, również mającego pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Mile widziane są także przyprawy, których dodajemy według uznania - modyfikujemy przepis tak długo, aż uzyskamy upragniony smak. Gotową miksturę posypać możemy wiórkami kokosowymi, pestkami dyni czy słonecznika.

Koktajl warzywny sprawdza się również podczas przemycania do diety dziecka produktów, których nie chce jeść - po dodaniu do niego słodkich owoców będzie dla pociechy tak samo smaczny, jak sok, ale pozwoli na niepostrzeżone wkomponowanie w jadłospis selera czy buraka.

Szukasz sposobu na doładowanie swojego organizmu witaminami i składnikami mineralnymi w prostej formie, która jest szybka w przygotowaniu? Zblendowanie ze sobą składników to kilka minut, a swoje warzywne smoothie możesz wypić świeże, zabrać do pracy czy spakować dziecku do szkoły.

Poniżej przedstawiamy trzy gotowe, sprawdzone receptury na koktajle warzywne z dodatkiem owoców, olejów, przypraw i nasion. Do dna!

Ogórkowy koktajl z orzechami i rukolą - składniki:

  • 3 duże garście rukoli
  • 1 ogórek
  • 4 łyżki dowolnych orzechów (np. nerkowca, włoskich, pinii, laskowych, migdałów)
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 1 limonki lub cytryny
  • 4 łyżki otrębów
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Ogórkowy koktajl z orzechami i rukolą - sposób przygotowania:

Ogórek myjemy, obieramy i kroimy. Rukolę wraz z ogórkiem, sokiem z limonki lub cytryny, miodem i orzechami wkładamy do miski i blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeżeli koktajl wyszedł za gęsty, możemy dodać odrobinę wody lub kefiru. Przelewamy do szklanek i dodajemy odrobinę jogurtu jako warstwę pośrednią.

Ogórkowy koktajl z orzechami i rukoląOgórkowy koktajl z orzechami i rukolą Fot. Shutterstock

Koktajl z buraków z truskawkami - składniki:

  • 1 banan
  • 200 g truskawek
  • 2 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraki (można kupić gotowe)
  • 1 czubata łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego, ryżowego)
  • opcjonalnie: garść malin

Koktajl z buraków z truskawkami - sposób przygotowania:

Owoce myjemy, banany obieramy i kroimy razem z truskawkami. Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy je ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty – dodajemy odrobinę więcej mleka roślinnego. Siemię lniane można zastąpić nasionami chia.

Koktajl z buraków z truskawkamiKoktajl z buraków z truskawkami Fot. Shutterstock

Pomarańczowy koktajl warzywny na marchewce z jabłkiem - składniki:

  • pół szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • 5 łyżek musu jabłkowego
  • łyżka startego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • opcjonalnie: szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie: szczypta pieprzu cayenne

Pomarańczowy koktajl warzywny na marchewce z jabłkiem - sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy ze sobą.

Pomarańczowy koktajl warzywny na marchewce z jabłkiemPomarańczowy koktajl warzywny na marchewce z jabłkiem Fot. Shutterstock