Kasza jaglana jest bardzo zbliżona do płatków owsianych pod względem kaloryczności na 100 gramów produktu i rozkładu makroskładników. Jaglanka jest jednak bardziej lekkostrawna i bezglutenowa, przez co poleca się ją osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego oraz celiakię. Kasza jaglana to dobry wybór przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach gastrycznych, ponieważ jest delikatniejsza. Powinna być także obecna w kuchni każdej osoby stosującej dietę bezglutenową ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie - od potraw słonych, poprzez desery, aż po śniadania.
Skandynawski jogurt naturalny - skyr - to natomiast świetny zamiennik naszego klasycznego wyrobu mleczarskiego, który szczególnie sprawdza się u osób prowadzących aktywny tryb życia. Ma on wyjątkowo wysoką zawartość białka - nawet do 13 g na 100 g produktu. Nie zawiera za to tłuszczu. Skyr naturalny ma lekko kwaskowaty smak, dzięki czemu doskonale łączy się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Można jednak wybrać skyr smakowy - waniliowy czy owocowy - i w ten sposób urozmaicać swoje posiłki.
Wartości odżywcze: kalorie – 396 kcal; białko – 25,78 g; tłuszcze – 12,91 g; węglowodany – 48,01 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 10 minut
Malinowa jaglanka - składniki:
- 70 g malin
- 100 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
- 15 g orzechów laskowych
- 30 g płatków jaglanych
- pół łyżeczki cynamonu mielonego
- 150 g jogurtu naturalnego skyr
Malinowa jaglanka - sposób przygotowania:
Płatki jaglane zalewamy na noc mlekiem, dodajemy cynamon i zostawiamy, aż wchłoną cały płyn. Rano dodajemy jogurt, orzechy i owoce.