Rozpoczął się sezon na infekcje i wirusy. Wiatr wieje coraz mocniej, niebo przysłaniają ciężkie chmury i coraz częściej pojawiają się opady deszczu. To moment, w którym jeszcze nie chcemy żegnać się z latem, więc próbujemy je zatrzymać, nie nosząc kurtek i kaloszy. Stąd już krótka droga do przeziębienia. Jeśli chcesz go uniknąć, powinieneś przeanalizować to, co jesz jesienią. Warto bowiem zacząć stosować dietę wzmacniającą organizm i podnoszącą naszą odporność. Odżywione ciało, które nie cierpi na niedobory witamin i minerałów, lepiej sobie radzi z kaszlem i katarem, a zdarza się nawet, że drobne choroby po prostu odbijają się od silnego układu immunologicznego. Co należy więc jeść, aby wahania temperatury i humorzasta pogoda były nam niestraszne?
Dieta wzmacniająca organizm powinna być bogata w następujące składniki: kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze.
Kwasy tłuszczowe obecne są przede wszystkim w tłustych rybach - makreli, łososiu, tuńczyku, sardynkach. Są one również źródłem niezastąpionej witaminy D, odpowiadającej za łagodzenie stanów zapalnych. Kwasy tłuszczowe znajdziemy też w orzechach - włoskich, migdałach, nerkowcach i olejach roślinnych - lnianym czy rzepakowym.
Ponadto powinniśmy zwrócić uwagę na witaminę A, która jest przeciwutleniaczem, a co więcej - ma pozytywny wpływ bariery organizmu i skórę oraz wzmacnia ściany układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Źródłem witaminy A są sery dojrzewające, jaja, mleko, marchew, szpinak, papryka czerwona, morele i brzoskwinie.
Nieocenione są również witamina E, selen, cynk, żelazo i flawanoidy - przeciwutleniacze obecne w cebuli, czosnku, pomidorach, zielonej herbacie, malinach czy truskawkach.
Aby dobrze zadbać o swoją odporność, wskazane jest jedzenie posiłków bogatych w warzywa i odżywcze kwasy tłuszczowe - a gdzie lepiej zmieścimy 20 różnych warzyw i gęsty bulion niż w zupach? Poznaj przepisy na trzy różne rozgrzewające zupy, dzięki którym przetrwasz jesień bez uszczerbku na zdrowiu.
Pikantna zupa serowa z pomidorami i grzankami
Bardzo pożywna zupa, która ostrymi przyprawami ociepli chłodniejsze popołudnia oraz wieczory. Ze względu na wyjątkowo trafione połączenie sera i pomidora zasmakuje nawet największym niejadkom.
2 porcje
Czas przygotowania: 15-25 minut
Pikantna zupa serowa z pomidorami i grzankami - składniki:
- 200 g sera topionego ementaler
- 100 g sera topionego gouda
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Łyżeczka ostrej papryki w proszku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Pikantna zupa serowa z pomidorami i grzankami - sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę. Zalewamy litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut.
Serki kroimy w małe kawałki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do wywaru.
Przyprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą oraz pieprzem. Gotujemy, mieszając, aż serek całkowicie się rozpuści. Można dodatkowo zblendować zupę.
Doprawiamy do smaku i podajemy z grzankami.
Zupa grzybowo-cebulowa
Aromatyczna wariacja na temat zupy grzybowej, dzięki której wykorzystamy leśne zbiory i uchronimy się przed nieprzyjemnymi konsekwencjami chodzenia bez czapki.
3-4 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut.
Zupa grzybowo-cebulowa - składniki:
- 200 g grzybów leśnych
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- Litr bulionu wołowego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 3 łyżki tartego parmezanu
- Szczypta tymianku
Zupa grzybowo-cebulowa - sposób przygotowania:
Cebule obieramy i kroimy w plasterki, grzyby myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz grzyby przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle, a gdy cebula się zeszkli, wlewamy bulion wołowy. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z tymiankiem i parmezanem.
Zupa meksykańska
Wyjątkowo prosta i szybka zupa opierająca się na mięsie, bulionie i konserwach - idealna na dni, w które chcemy mieć szybki, ale pożywny obiad dostarczający dużo warzyw. Można ją podawać z nachosami, a mięso mielone podmienić na kurczaka. Polecamy również posypać odrobioną startego sera cheddar albo wrzucić do zupy łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany.
5-6 porcji
Czas przygotowania: 60 minut
Zupa meksykańska - składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki i
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 średnia marchewka
- 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
Zupa meksykańska - sposób przygotowania:
Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie wlewamy resztę oliwy i podsmażamy mięso mielone. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.
Dodajemy resztę gorącego bulionu oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 25 minut.