Rozpoczął się sezon na infekcje i wirusy. Wiatr wieje coraz mocniej, niebo przysłaniają ciężkie chmury i coraz częściej pojawiają się opady deszczu. To moment, w którym jeszcze nie chcemy żegnać się z latem, więc próbujemy je zatrzymać, nie nosząc kurtek i kaloszy. Stąd już krótka droga do przeziębienia. Jeśli chcesz go uniknąć, powinieneś przeanalizować to, co jesz jesienią. Warto bowiem zacząć stosować dietę wzmacniającą organizm i podnoszącą naszą odporność. Odżywione ciało, które nie cierpi na niedobory witamin i minerałów, lepiej sobie radzi z kaszlem i katarem, a zdarza się nawet, że drobne choroby po prostu odbijają się od silnego układu immunologicznego. Co należy więc jeść, aby wahania temperatury i humorzasta pogoda były nam niestraszne?

Dieta wzmacniająca organizm powinna być bogata w następujące składniki: kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze.

Kwasy tłuszczowe obecne są przede wszystkim w tłustych rybach - makreli, łososiu, tuńczyku, sardynkach. Są one również źródłem niezastąpionej witaminy D, odpowiadającej za łagodzenie stanów zapalnych. Kwasy tłuszczowe znajdziemy też w orzechach - włoskich, migdałach, nerkowcach i olejach roślinnych - lnianym czy rzepakowym.

Ponadto powinniśmy zwrócić uwagę na witaminę A, która jest przeciwutleniaczem, a co więcej - ma pozytywny wpływ bariery organizmu i skórę oraz wzmacnia ściany układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Źródłem witaminy A są sery dojrzewające, jaja, mleko, marchew, szpinak, papryka czerwona, morele i brzoskwinie. 

Nieocenione są również witamina E, selen, cynk, żelazo i flawanoidy - przeciwutleniacze obecne w cebuli, czosnku, pomidorach, zielonej herbacie, malinach czy truskawkach. 

Aby dobrze zadbać o swoją odporność, wskazane jest jedzenie posiłków bogatych w warzywa i odżywcze kwasy tłuszczowe - a gdzie lepiej zmieścimy 20 różnych warzyw i gęsty bulion niż w zupach? Poznaj przepisy na trzy różne rozgrzewające zupy, dzięki którym przetrwasz jesień bez uszczerbku na zdrowiu. 

Pikantna zupa serowa z pomidorami i grzankami

Bardzo pożywna zupa, która ostrymi przyprawami ociepli chłodniejsze popołudnia oraz wieczory. Ze względu na wyjątkowo trafione połączenie sera i pomidora zasmakuje nawet największym niejadkom.

2 porcje

Czas przygotowania: 15-25 minut

Pikantna zupa serowa z pomidorami i grzankami - składniki:

  • 200 g sera topionego ementaler
  • 100 g sera topionego gouda
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Pikantna zupa serowa z pomidorami i grzankami - sposób przygotowania:

W garnku na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę. Zalewamy litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut.

Serki kroimy w małe kawałki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do wywaru.

Przyprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą oraz pieprzem. Gotujemy, mieszając, aż serek całkowicie się rozpuści. Można dodatkowo zblendować zupę.

Doprawiamy do smaku i podajemy z grzankami.

Pikantna zupa serowa z pomidorami i grzankami
Pikantna zupa serowa z pomidorami i grzankami Fot. Shutterstock

Zupa grzybowo-cebulowa

Aromatyczna wariacja na temat zupy grzybowej, dzięki której wykorzystamy leśne zbiory i uchronimy się przed nieprzyjemnymi konsekwencjami chodzenia bez czapki.

3-4 porcje

Czas przygotowania: 45-60 minut.

Zupa grzybowo-cebulowa - składniki:

  • 200 g grzybów leśnych
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • Litr bulionu wołowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • Szczypta tymianku

Zupa grzybowo-cebulowa - sposób przygotowania:

Cebule obieramy i kroimy w plasterki, grzyby myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz grzyby przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle, a gdy cebula się zeszkli, wlewamy bulion wołowy. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z tymiankiem i parmezanem.

Zupa grzybowo-cebulowa
Zupa grzybowo-cebulowa Fot. Shutterstock

Zupa meksykańska

Wyjątkowo prosta i szybka zupa opierająca się na mięsie, bulionie i konserwach - idealna na dni, w które chcemy mieć szybki, ale pożywny obiad dostarczający dużo warzyw. Można ją podawać z nachosami, a mięso mielone podmienić na kurczaka. Polecamy również posypać odrobioną startego sera cheddar albo wrzucić do zupy łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany.

5-6 porcji

Czas przygotowania: 60 minut

Zupa meksykańska - składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki i
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

Zupa meksykańska - sposób przygotowania:

Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie wlewamy resztę oliwy i podsmażamy mięso mielone. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.

Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.

Dodajemy resztę gorącego bulionu oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 25 minut.

Zupa meksykańska
Zupa meksykańska Fot. Shutterstock