Danie tak specjalne, że został po nim zatytułowany film... „Kurczak ze śliwkami" (Poulet aux prunes, reż. M. Satrapi, V. Paronnaud). Kiedy rozpoczyna się sezon na świeże śliwki, grzechem byłoby ich nie wykorzystać nie tylko w wypiekach, ale też w daniach obiadowych, świetnie komponują się one bowiem ze smakiem mięsa. 

Wartości odżywcze: kalorie – 354 kcal; białko – 21,34 g; tłuszcze – 12,09 g; węglowodany – 45,32 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-45 min

Kurczak duszony ze śliwkami - składniki:

  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • pół łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 110 g śliwek
  • 90 g ziemniaków
  • 100 g mięsa z ud kurczaka, bez skóry 

Kurczak duszony ze śliwkami - sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Ziemniaka myjemy, kroimy w ćwiartki i wykładamy obok. Do naczynia dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śliwki. Całość obsypujemy rozmarynem, ksylitolem (opcjonalnie) i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut.