Nie wyobrażasz sobie jesieni bez pumpkin spice latte? Rozgrzewający napój z cynamonem i imbirem ma rzeszę wiernych fanów na całym świecie. Dziś przedstawiam Ci zdrowszą wersję popularnej kawy, która tak samo doda energii i napędzi do działania oraz przyniesie komfort w chłodniejsze dni, ale bez syropów pełnych barwników, aromatów i konserwantów. Wszystko oparte na świeżej, własnoręcznie obrobionej dyni, dzięki czemu masz pewność, że wiesz, co pijesz. Dzięki dodatkowi płatków owsianych z powodzeniem nada się nie tylko na deser czy przekąskę, ale również na pożywne drugie śniadanie, w którym przemycasz porcję warzyw. Mleko krowie można podmienić na roślinne - wtedy koktajl będzie wegański.
Wartości odżywcze: kalorie – 409 kcal; białko – 16,8 g; tłuszcze – 14,96 g; węglowodany – 54,83 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 5 minut
Koktajl à la pumpkin spice latte - składniki:
- --ing 10 g orzechów włoskich ing--
- --ing 30 g dyni ing--
- --ing 50 ml kawy - jedna porcja espresso ing--
- --ing 250 ml mleka krowiego 2% tłuszczu ing--
- --ing 50 g płatków owsianych ing--
- --ing pół łyżeczki cynamonu mielonego ing--
- --ing szczypta kardamonu ing--
Koktajl à la pumpkin spice latte - sposób przygotowania:
--ins Warto wcześniej upiec lub ugotować porcję dyni, żeby zużyć ją do tego przepisu.
Kawę przygotowujemy w oddzielnym kubeczku. Dodajemy do reszty składników i blendujemy na koktajl. ins--
Bez jaj. To, że jakiś amerykański fastfud sprzedaje bombę kaloryczną z kosmiczną ilością cukru i konserwantów, nie czyni z tego ani produktu kultowego, ani tym bardziej kawy.
Ależ smakuje i jak rozgrzewa.
Z tym, że nieznacznie zmieniłem recepturę, dodałem szklankę spirytusu 96.
A więc jest i z prądem a i prąd elektryczny jak należy oszczędzam,
bo przy świeczce chleje.