Nie wyobrażasz sobie jesieni bez pumpkin spice latte? Rozgrzewający napój z cynamonem i imbirem ma rzeszę wiernych fanów na całym świecie. Dziś przedstawiam Ci zdrowszą wersję popularnej kawy, która tak samo doda energii i napędzi do działania oraz przyniesie komfort w chłodniejsze dni, ale bez syropów pełnych barwników, aromatów i konserwantów. Wszystko oparte na świeżej, własnoręcznie obrobionej dyni, dzięki czemu masz pewność, że wiesz, co pijesz. Dzięki dodatkowi płatków owsianych z powodzeniem nada się nie tylko na deser czy przekąskę, ale również na pożywne drugie śniadanie, w którym przemycasz porcję warzyw. Mleko krowie można podmienić na roślinne - wtedy koktajl będzie wegański.

Wartości odżywcze: kalorie – 409 kcal; białko – 16,8 g; tłuszcze – 14,96 g; węglowodany – 54,83 g

Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 5 minut

Koktajl à la pumpkin spice latte - składniki:

  • --ing 10 g orzechów włoskich ing--
  • --ing 30 g dyni ing--
  • --ing 50 ml kawy - jedna porcja espresso ing--
  • --ing 250 ml mleka krowiego 2% tłuszczu ing--
  • --ing 50 g płatków owsianych  ing--
  • --ing pół łyżeczki cynamonu mielonego ing--
  • --ing szczypta kardamonu ing--

Koktajl à la pumpkin spice latte - sposób przygotowania:

--ins Warto wcześniej upiec lub ugotować porcję dyni, żeby zużyć ją do tego przepisu.

Kawę przygotowujemy w oddzielnym kubeczku. Dodajemy do reszty składników i blendujemy na koktajl. ins--