Przejście na dietę wegańską nie musi oznaczać rezygnacji ze śniadaniowych klasyków z udziałem jajka. Sól czarna kala namak skutecznie imituje jajeczny posmak, a mąka z ciecierzycy odwzorowuje charakterystyczną teksturę omleta. Do środka po usmażeniu możesz dodać wegański ser lub szynkę czy ulubione warzywa - dobrze smakuje z liśćmi szpinaku, a także sosem na bazie octu balsamicznego. Doskonałym sposobem na wykorzystanie omleta jest również użycie go jako nadzienia kanapki. Wegański omlet z powodzeniem możesz też zabrać ze sobą do pracy.
Wartości odżywcze: kalorie – 397 kcal; białko – 21,45 g; tłuszcze – 11,42 g; węglowodany – 50,51 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Czas przygotowania: 15-20 min
Klasyczny omlet wegański - składniki
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 10 g płatków drożdżowych
- 20 g kiełków lucerny
- 70 g mąki z ciecierzycy
- 80 ml napoju migdałowego Go Vege
- szczypta soli czarnej kala namak
Klasyczny omlet wegański - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza oliwą oraz warzywami mieszamy na gładką, dosyć gęstą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz i dodajemy pokrojone w połówki pomidorki oraz ulubione kiełki.