Dynia to wyjątkowo uniwersalne sezonowe warzywo - dobrze komponuje się zarówno z mięsem, jak i z wszelkiego rodzaju kaszami, można ją dodać do sałatki, zrobić z niej smoothie bowl, słodki deser albo... Śniadaniowe placuszki dyniowe z masłem orzechowym. Dodatek cynamonu wzmacnia aromat i robi z tej propozycji prawdziwie jesienne śniadanie. Zaserwuj je swojemu dziecku, zjedz sam na ciepło lub zapakuj na wynos do pracy - dyniowe pancakes zachwycają w każdej odsłonie. Możesz podać je z dowolnymi owocami (a także wrzucić je do masy i usmażyć razem z ciastem) lub polać syropem klonowym, dzięki czemu nabiorą amerykańskiego stylu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a przechowywać je można nawet kilka dni.
Wartości odżywcze: kalorie – 428 kcal; białko – 15,69 g; tłuszcze – 22,72 g; węglowodany – 48,29 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-20 min
Dyniowe pancakes - składniki:
- 1 jajo kurze
- 10 g orzechów włoskich
- 50 g dyni
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 10 g masła orzechowego Sante
- 50 ml mleka krowiego 2% tłuszczu
- pół łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu mielonego
- 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Dyniowe pancakes - sposób przygotowania:
Przygotowujemy wcześniej puree z dyni - dynię obieramy i pieczemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy z obu stron. Podajemy z orzechami i masłem orzechowym.