Dynia to wyjątkowo uniwersalne sezonowe warzywo - dobrze komponuje się zarówno z mięsem, jak i z wszelkiego rodzaju kaszami, można ją dodać do sałatki, zrobić z niej smoothie bowl, słodki deser albo... Śniadaniowe placuszki dyniowe z masłem orzechowym. Dodatek cynamonu wzmacnia aromat i robi z tej propozycji prawdziwie jesienne śniadanie. Zaserwuj je swojemu dziecku, zjedz sam na ciepło lub zapakuj na wynos do pracy - dyniowe pancakes zachwycają w każdej odsłonie. Możesz podać je z dowolnymi owocami (a także wrzucić je do masy i usmażyć razem z ciastem) lub polać syropem klonowym, dzięki czemu nabiorą amerykańskiego stylu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a przechowywać je można nawet kilka dni. 

Wartości odżywcze: kalorie – 428 kcal; białko – 15,69 g; tłuszcze – 22,72 g; węglowodany – 48,29 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-20 min

Dyniowe pancakes - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 10 g orzechów włoskich
  • 50 g dyni
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 10 g masła orzechowego Sante 
  • 50 ml mleka krowiego 2% tłuszczu 
  • pół łyżki oliwy z oliwek 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Dyniowe pancakes - sposób przygotowania:

Przygotowujemy wcześniej puree z dyni - dynię obieramy i pieczemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy z obu stron. Podajemy z orzechami i masłem orzechowym.