Sandacz to lekkostrawna i niskotłuszczowa ryba - ze względu na swoje właściwości powinien zostać wprowadzony do codziennej diety. Na 100 g ma on tylko 1,1 g tłuszczu, za to aż 18,5 g białka. Sandacz jest bardzo zdrowy - fosfor, fluor i wapń obecne w tej rybie korzystnie wpływają na stan tkanki kostnej, a potas i magnez wspierają serce. Ponadto substancje obecne w sandaczu normalizują pracę trzustki, wątroby i układu pokarmowego. Jod, którego źródłem również jest sandacz, pomaga zapobiegać rozwojowi chorób tarczycy, a żelazo aktywuje pracę układu krwiotwórczego i reguluje procesy krzepnięcia krwi. Biorąc pod uwagę to prozdrowotne działanie, sandacz niewątpliwie powinien regularnie pojawiać się naszych posiłkach. Przepis na sandacza z kaszą pęczak i dynią to prosty i szybki sposób na urozmaicenie diety. 

Wartości odżywcze: kalorie – 395; białko – 22,15 g; tłuszcze – 11,26 g; węglowodany – 55,98 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 min

Sandacz z pęczakiem i dynią - składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 g dyni
  • 70 g pora
  • łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 70 g świeżego sandacza
  • szczypta soli
  • 50 g kaszy jęczmiennej pęczak 
  • 10 g masła

Sandacz z pęczakiem i dynią - sposób przygotowania:

W garnku lub na głębokiej patelni podsmażamy suche ziarna pęczaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i posiekanego pora. Zalewamy częścią bulionu i gotujemy na niedużym gazie, aby kasza wchłonęła całą wodę. Robimy tak ponownie aż do wykorzystania bulionu. W tym czasie sandacza przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku przez 10 minut.

Kiedy kasza wchłonie płyn, wyłączamy płomień, dodajemy rozmaryn i masło. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy upieczonego sandacza.