Smoothie bowl to gęsty koktajl podawany w misce, który konsystencją przypomina mus. Do zrobienia go używa się zazwyczaj kompozycji warzyw, owoców, płatków owsianych, bakalii, jogurtów, mlek, napojów roślinnych, soków owocowych lub warzywnych oraz ulubionych przypraw, na przykład cynamonu czy imbiru (świetnie nadadzą się do dyniowego bowla). Do zblendowanych składników można dodać coś, czego spożywanie sprawia nam trudność lub jest nieprzyjemne, na przykład wszelkiego rodzaju oleje. Dobrym pomysłem jest też wkomponowanie witamin w saszetce czy sproszkowanych superfoods takich jak spirulina i jagody acai. Dyniowe smoothie bowl łączy sezonowe składniki ze słodkimi owocami i odżywczymi pestkami dyni oraz nasionami chia. Jeżeli preferujesz dietę wegańską, podmień skyr na jogurt kokosowy lub sojowy. Możesz dodatkowo posypać swoje dyniowe smoothie wybranymi orzechami.

Wartości odżywcze: kalorie – 444; białko – 24,05 g; tłuszcze – 12,45 g; węglowodany – 64,13 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 10-15 min

Dyniowe smoothie bowl - składniki:

  • 10 g łuskanych pestek dyni
  • 6 g wiórków kokosowych
  • 1 banan
  • 100 g dyni
  • 1 figa świeża
  • 5 g nasion chia
  • 150 g jogurtu naturalnego typu skyr 
  • 100 ml napoju migdałowego 

Dyniowe smoothie bowl - sposób przygotowania:

Upieczoną dynię, banana, jogurt oraz napój migdałowy (lub mleko) blendujemy na gęste smoothie i przekładamy do miseczki. Posypujemy nasionami oraz pestkami. Dodajemy pokrojoną w plasterki świeżą figę.