Tofucznica, czyli smażone tofu, to danie, które można dowolnie modyfikować - przygotuj ją ze swoimi ulubionymi warzywami. Nie należy pomijać czarnej soli - dzięki niej tofu ma charakterystyczny jajeczny posmak. Płatki drożdżowe zaś sprawiają, że danie nabiera aromatycznej głębi. Dziś przedstawiam ci przepis na tofucznicę z pomidorkami koktajlowymi i jarmużem, doprawioną kurkumą. Mleko krowie możesz zamienić na roślinne - danie będzie wtedy wegańskie. 

Wartości odżywcze: kalorie – 400

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 10-15 min

Tofucznica z jarmużem - składniki:

  • 90 g tofu naturalnego - Polsoja
  • 50 g jarmużu
  • 30 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu 
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych 
  • łyżeczka kurkumy mielonej
  • 10 g płatków drożdżowych 
  • 70 g / dwie kromki chleba pełnoziarnistego z żyta 
  • szczypta soli czarnej kala namak 

Tofucznica z jarmużem - sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy porwany w dłoniach jarmuż. Dusimy, aż zmięknie. Dodajemy pokruszone w dłoniach tofu, kurkumę, płatki drożdżowe i czarną sól (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną mleka i mieszamy do uzyskania konsystencji jajecznicy.

Podajemy z pomidorkami i pełnoziarnistym pieczywem.