Sos dyniowy to doskonała warzywna alternatywa dla ciężkich, tłustych sosów pieczeniowych. Kurczak w sosie dyniowym jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale bardzo efektownie prezentuje się na talerzu i jest naprawdę przepyszny. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego danie jest delikatne i kremowe, a przyprawy takie jak czosnek, pietruszka, kurkuma i pieprz sprawiają, że nie brakuje mu aromatu. Do sosu możesz dodać także marchewkę. 

Wartości odżywcze: kalorie – 398; białko – 21,08 g; tłuszcze – 15 g; węglowodany – 47,37 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-45 min

Kurczak w sosie dyniowym - składniki:

  • 70 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g dyni
  • 80 ml mleczka kokosowego 
  • 5 ml oliwy z oliwek 
  • 12 g liści pietruszki
  • 3 g kurkumy mielonej
  • szczypta pieprzu czarnego 
  • 30 g ryżu basmati
  • szczypta soli

Kurczak w sosie dyniowym - sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dynię podobnie - jeśli to hokkaido to nie trzeba jej obierać, skórka jest jadalna. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone mięso, dynię i posiekany czosnek. Podlewamy ok. 100 ml wody. Dusimy na niedużym gazie około 10 minut. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe i ryż. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie gotowy. Posypujemy posiekaną natką.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.