Pieczona owsianka z figą jest idealnym przepisem dla osób zabieganych i lubiących minimalizować ilość czasu spędzonego w kuchni, ale nie chcących rezygnować z pełnowartościowych, zdrowych posiłków. Połączenie płatków owsianych z jogurtem na długo pozostawia uczucie sytości, a figa nadaje posiłkowi nutę słodyczy. Ponadto figi pomagają w utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, a także mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni. Orzechy włoskie natomiast bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające układ krążenia - obniżają one poziom złego cholesterolu, a co więcej - działają przeciwzapalnie oraz redukują tendencję do powstawania zakrzepów. Garść orzechów dziennie pomaga zapobiegać otyłości i cukrzycy typu 2. Jedz na zdrowie!
Wartości odżywcze: kalorie – 441; białko – 20,68 g; tłuszcze – 17,35 g; węglowodany – 55,91 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 25-30 min
Pieczona owsianka z figą - składniki:
- 1 jajko
- 10 g orzechów włoskich
- 1 świeża figa
- 200 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 30 g płatków owsianych
Pieczona owsianka z figą - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, poza figą i około 50 ml jogurtu, mieszamy razem. Wlewamy do naczynia żaroodpornego lub formy. Kładziemy pokrojoną figę. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min.
Owsianka jest zrobiona, kiedy góra jest twarda i zwarta. Podajemy ją z jogurtem, który został po przygotowaniu.