Pieczona owsianka z figą jest idealnym przepisem dla osób zabieganych i lubiących minimalizować ilość czasu spędzonego w kuchni, ale nie chcących rezygnować z pełnowartościowych, zdrowych posiłków. Połączenie płatków owsianych z jogurtem na długo pozostawia uczucie sytości, a figa nadaje posiłkowi nutę słodyczy. Ponadto figi pomagają w utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, a także mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni. Orzechy włoskie natomiast bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające układ krążenia - obniżają one poziom złego cholesterolu, a co więcej - działają przeciwzapalnie oraz redukują tendencję do powstawania zakrzepów. Garść orzechów dziennie pomaga zapobiegać otyłości i cukrzycy typu 2. Jedz na zdrowie!

Wartości odżywcze: kalorie – 441; białko – 20,68 g; tłuszcze – 17,35 g; węglowodany – 55,91 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 25-30 min

Pieczona owsianka z figą - składniki:

  • 1 jajko
  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 świeża figa
  • 200 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 30 g płatków owsianych

Pieczona owsianka z figą - sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, poza figą i około 50 ml jogurtu, mieszamy razem. Wlewamy do naczynia żaroodpornego lub formy. Kładziemy pokrojoną figę. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min.

Owsianka jest zrobiona, kiedy góra jest twarda i zwarta. Podajemy ją z jogurtem, który został po przygotowaniu.