Jesień to pora gorących zup i rozgrzewających przypraw. Rozpoczyna się również sezon na dynię, co można wykorzystać na wiele sposób, dodając ją do wypieków, przekąsek oraz obiadów. Dziś prezentuję ci przepis na pyszną dyniową zupę curry z tofu, która przyniesie komfort w chłodniejszy dzień. Delikatnie doprawiona żółtą pastą curry i mleczkiem kokosowym przenosi smakami do ciepłych Indii, gdzie stoły uginają się pod aromatycznymi daniami.
Niskokaloryczna i lekkostrawna dynia to warzywo świetne dla osób na diecie odchudzającej i dbających o linię. Ponadto jest źródłem błonnika oraz minerałów takich jak wapń, selen, potas, cynk oraz magnez i zawiera witaminy A, C, E, kwas foliowy, a także niacynę. Im bardziej pomarańczowa i dojrzała dynia, tym większa w niej zawartość witamin z grupy B i karotenu.
Wartości odżywcze: kalorie – 419; białko – 18,12 g; tłuszcze – 16,43 g; węglowodany – 51,93 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Czas przygotowania: 30-45 min
Dyniowa zupa curry z tofu - składniki:
- 90 g tofu wędzonego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 g dyni
- 30 g makaronu ryżowego
- 80 ml mleczka kokosowego
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli
- 14 g żółtej pasty curry
Dyniowa zupa curry z tofu - sposób przygotowania:
Dynię kroimy w niedużą kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem pasty curry. Jak będzie miękka, dodajemy mleczko kokosowe, pokrojone tofu oraz makaron ryżowy. Gotujemy kilka minut, aż makaron będzie gotowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.