Jesień to pora gorących zup i rozgrzewających przypraw. Rozpoczyna się również sezon na dynię, co można wykorzystać na wiele sposób, dodając ją do wypieków, przekąsek oraz obiadów. Dziś prezentuję ci przepis na pyszną dyniową zupę curry z tofu, która przyniesie komfort w chłodniejszy dzień. Delikatnie doprawiona żółtą pastą curry i mleczkiem kokosowym przenosi smakami do ciepłych Indii, gdzie stoły uginają się pod aromatycznymi daniami. 

Niskokaloryczna i lekkostrawna dynia to warzywo świetne dla osób na diecie odchudzającej i dbających o linię. Ponadto jest źródłem błonnika oraz minerałów takich jak wapń, selen, potas, cynk oraz magnez i zawiera witaminy A, C, E, kwas foliowy, a także niacynę. Im bardziej pomarańczowa i dojrzała dynia, tym większa w niej zawartość witamin z grupy B i karotenu. 

Wartości odżywcze: kalorie – 419; białko – 18,12 g; tłuszcze – 16,43 g; węglowodany – 51,93 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Czas przygotowania: 30-45 min

Dyniowa zupa curry z tofu - składniki:

  • 90 g tofu wędzonego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 g dyni 
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 80 ml mleczka kokosowego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli
  • 14 g żółtej pasty curry

Dyniowa zupa curry z tofu - sposób przygotowania:

Dynię kroimy w niedużą kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem pasty curry. Jak będzie miękka, dodajemy mleczko kokosowe, pokrojone tofu oraz makaron ryżowy. Gotujemy kilka minut, aż makaron będzie gotowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.