Bajgle wywodzą się z… Polski. W XVII w. zostały wymyślone przez krakowskich żydów, a ich nazwa wzięła się od niemieckiego „beugel" oznaczającego „pierścień" lub „bransoletka". Najbardziej spopularyzowane zostały na Manhattanie po tym, jak przepis przywieźli ze sobą emigranci do Nowego Jorku i z tym miastem właśnie większości się kojarzą. Od dawna jednak nie trzeba przeprawiać się przez ocean, by zjeść pyszną bułkę z dziurką, która charakteryzuje się zwartym, mięsistym środkiem zamkniętym w miękkiej, elastycznej skórce. Bajgiel w wersji z serkiem śmietankowym i łososiem jest doskonałą przekąską w ciągu dnia, a z piersią z kurczaka czy szarpaną wołowiną świetnie nada się na obiad. Bajgiel z jajkiem sadzonym to idealna propozycja na śniadanie - nasyci na długi czas, dając niezbędną energię do działania.

Kaloryczność: 391 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

 Bajgiel z jajkiem sadzonym - składniki:

  • 1 bajgiel wieloziarnisty (75 g)
  • 1 jajko (51 g)
  • 1 łyżeczka chrzanu (10 g)
  • 2 łyżeczki liści pietruszki(12 g)
  • 2 i 2/3 łyżki serka Philadelphia, lekkiego(65 g)
  • 1/5 łyżki masła klarowanego (3 g)

Bajgiel z jajkiem sadzonym - sposób przygotowania:

Bajgiel kroimy wzdłuż. Serek mieszamy z chrzanem i smarujemy pieczywo. Jajko smażymy na maśle klarowanym i kładziemy na dolnej części bułki.

Posypujemy posiekaną natką. Górną część bajgla nakładamy na jajko sadzone.