W wieku szkolnym szczególnie istotne jest zachowanie zdrowej, zbilansowanej diety, ponieważ wpływa ona na optymalny rozwój dzieci. To okres, w którym kształtują się nawyki żywieniowe na całe życie. Pełnowartościowe, regularne posiłki, pięć porcji warzyw lub owoców dziennie i duża ilość wody powinny być standardem, szczególnie w czasie wzmożonego wysiłku intelektualnego, jakim są zajęcia edukacyjne. Warto zadbać o uzupełnienie diety dziecka produktami zawierającymi niezbędne witaminy i minerały - z pewnością będzie to miało pozytywny wpływ na jego samopoczucie, a utrzymanie koncentracji na lekcjach stanie się łatwiejsze. Przedstawiamy ci trzy szybkie przekąski, które możesz nie tylko zapakować do tornistra swojej pociechy, ale też wziąć ze sobą do pracy.

Babeczki cukiniowo-jabłkowe z cynamonem

Cukinię ze względu na jej neutralny smak można używać zarówno w słodkich, jak i w słonych potrawach. Niektórzy stosują to warzywo jako niskokaloryczny zamiennik makaronu, można ją również zetrzeć na placki czy wrzucić pokrojoną w plastry na grilla. Popularne są również faszerowane łódeczki z wydrążonej cukinii. Dzięki wysokiej zawartości wody sprawia, że dania z jej dodatkiem nie są suche, ale delikatne i aromatyczne. Muffiny z cukinii to doskonały sposób na przemycenie porcji warzyw do drugiego śniadania dziecka. Dzięki dodatkowi musu jabłkowego i cynamonu nawet się nie zorientuje, że w środku jest zielony intruz! Babeczki smakują dobrze nie tylko na ciepło, ale też na zimno, dzięki czemu to doskonała propozycja na przekąskę do szkoły.

Z ilości składników podanych w przepisie wychodzi 12-15 babeczek.

Czas przygotowania: 15 minut + 20-25 minut pieczenia

Babeczki cukiniowo-jabłkowe z cynamonem - składniki:

  • 150 g cukinii - jedna mała
  • 250 g musu jabłkowego
  • 50 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 50 g orzechów - najlepiej włoskich lub nerkowców
  • 100 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, a następnie wykładamy do papierowych foremek. Babeczki pieczemy przez 20-25 minut w 180 st. C na programie góra-dół.

Babeczki cukiniowo-jabłkowe z cynamonem - proste przekąski do szkolnego lunchboxa
Babeczki cukiniowo-jabłkowe z cynamonem - proste przekąski do szkolnego lunchboxa Fot. Shutterstock

Wrapy warzywne z tortilli z serem

Pyszne, kolorowe wrapy z chrupiącymi warzywami urozmaicą pudełko na drugie śniadanie. Jeżeli dziecko nie lubi któregoś ze składników, z powodzeniem można wymienić go na inny, np. na awokado, czy dodać pomidorki koktajlowe. We wrapy można również zawinąć sałatkę, która została po obiedzie, lub potraktować tortillę jako zamiennik kromki chleba, posmarować ją serkiem śmietankowym czy hummusem i uzupełnić kompozycję szynką. My przedstawiamy dziś propozycję na smakowite tortille z papryką, marchewką, ogórkiem i serem żółtym.

2 porcje

Czas przygotowania: 10-15 minut

Wrapy warzywne z tortilli z serem - składniki:

  • 2 placki tortilli
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • pół ogórka zielonego
  • 1 marchewka
  • pół opakowania mieszanki sałat lub dwie garście rukoli
  • 4 plastry żółtego sera
  • sos czosnkowy do posmarowania

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę i ogórek kroimy w cienkie paski. Rozłożoną tortillę smarujemy sosem, wykładamy na nią sałatę lub rukolę oraz ser żółty. Następnie układamy pokrojone warzywa i zawijamy tortillę w rulon - dla wygody możemy zabezpieczyć go wykałaczkami. Wrapa dzielimy na dwie lub trzy części. W ten sam sposób przygotowujemy drugą tortillę.

Warzywne wrapy z tortilli z serem - proste przekąski do szkolnego lunchboxa
Warzywne wrapy z tortilli z serem - proste przekąski do szkolnego lunchboxa Fot. Shutterstock

Placuszki bananowe

Bananowe pancakes to już śniadaniowa klasyka. Puszyste, wilgotne placuszki są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Na zimno są równie smaczne jak od razu po zrobieniu, więc to świetna propozycja na drugie śniadanie do szkoły. Banany to witaminowa bomba - są źródłem potasu, magnezu, wapnia, witaminy C, B6, A, E oraz K. Do gotowej masy można wrzucić borówki, maliny czy kawałki czekolady - my jednak dajemy ci dziś przepis na wersję bez dodatków, dzięki czemu możesz dowolnie spersonalizować swoje placuszki bananowe. Doskonale komponują się również z dżemami, słodkimi twarożkami czy kremami czekoladowymi. Do tego są błyskawiczne w przygotowaniu i można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

2 porcje

Czas przygotowania: 10-15 minut

Placuszki bananowe - składniki

  • 1 duży banan lub 2 małe - im dojrzalsze, tym lepsze
  • 2 małe jajka
  • 200 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • łyżka lub dwie erytrytolu - zależy od słodkości bananów

Sposób przygotowania:

Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy z mokrymi składnikami. Następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Smażymy na odrobinie oleju lub nieprzywierającej patelni przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony.

Placuszki bananowe - proste przekąski do szkolnego lunchboxa
Placuszki bananowe - proste przekąski do szkolnego lunchboxa Fot. Shutterstock