Na pomysł specjalnego kwasu chlebowego wpadli Paweł Leszczyński i Michał Lassota ze stowarzyszenia Wolny Kraft, które zajmuje się m.in. organizacją Warszawskiego Festiwalu Piwa. To ich kolejne działanie mające na celu wsparcie Ukrainy. W marcu w ramach ostatniej edycji WFP dochód z organizowanej razem z fundacją Rak'n'Roll Aukcji Sztosów (wyjątkowo rzadkich piw) został przekazany na pomoc pacjentom onkologicznym z Ukrainy i ich rodzinom. Teraz Michał i Paweł postanowili stworzyć klasyczny polski kwas chlebowy, taki jaki kiedyś przygotowywały ich mamy i babcie – naturalny, na zakwasie, resztkach chleba razowego i bez cukru. – Blisko nam, Warszawskiemu Festiwalowi Piwa, do idei zero waste. Bardzo ładnie nam się to połączyło z chlebem. W Polsce nie lubimy go wyrzucać, mamy to zakorzenione kulturowo. Zaczęliśmy więc dumać, co możemy z nim zrobić niebanalnego i interesującego – mówi Paweł Leszczyński. – Recepturę opracowaliśmy sami, bazując na tym, jak kwas robiło się kiedyś – dodaje Michał Lassota.

Zgodnie z tradycyjnymi przepisami kwas powstaje z resztek razowego żytniego chleba i mieszanki słodów w procesie fermentacji zakwasem używanym do produkcji tego samego pieczywa. Całość jest też zgodna z ideą zero waste, bo w procesie produkcji wykorzystywane jest pieczywo z piekarni Putka, które m.in. ze względu na złą wagę nie mogłoby trafić do regularnej sprzedaży.  

O tym, jak powstawał cały pomysł, Paweł i Michał nakręcili pięcioodcinkowy serial dokumentalny, w którym można obserwować ich zmagania od powstania konceptu, przez testy, proces warzenia, projektowanie etykiet, aż do sklepowej premiery. Pierwszy odcinek jest już dostępny na YouTubie. 

 

Kwas chlebowy produkcji Wolnych Kraftów od 21 września będzie można kupić w warszawskich piekarniach Putka w cenie 7,90 zł za butelkę o pojemności 0,33 l, a także w 13-15 października podczas kolejnej odsłony Warszawskiego Festiwalu Piwa. W wybranych warszawskich lokalach (w jakich, to zostanie zdradzone w kolejnych odcinkach serialu) dostępne będą też smakowe wersje z kija – kawowy, z ilością kofeiny odpowiadającej filiżance espresso, chmielowy o działaniu relaksacyjnym i kminkowy, wspomagający trawienie. 

Cały dochód ze sprzedaży pierwszej partii kwasu zostanie przekazany Fundacji Legii i prowadzonemu w jej ramach punktowi edukacyjno-integracyjnemu dla dzieci z Ukrainy. Zebrane fundusze pomogą zorganizować dla nich oraz ich opiekunów zajęcia z języka polskiego.